publicat la 17.04.2023
publicat la 11.02.2022
publicat la 09.02.2022
Cand pui intrebari, nu vrei raspunsuri. Asteapta un raspuns pe care nu vrei sa il auzi". Nu intreba sotul daca arati bine intr-o rochie sau anumite haine. Sotii nu sunt "creaturi" subtile.
Bucataras.ro
[email protected]
Placinte cu varza murata
Pentru inceput se framanata un aluat ca de paine, se acopera cu un prososp si se lasa la dospit. Intre timp varza murata, se toaca destul de marunt. Pe aragaz se pune un tuci (o oala) se taie bucati de sunca si se pune in tuci, cand se rumeneste putin se adauga si varza murata, se caleste bine...
"Pizza" de cartofi
Cartofii se curata ,se spala ,se taie cuburi si se pun la fiert. Intre timp se pregatesc restul ingredientelor ,se taie cuburi ,salamul,jambonul,sunca si mozzarela. Cand cartofii sunt fierti se scot din apa ,se pun intr-un vas si se pregatesc ca pentru pireu, se adauga untul si se amesteca...
Salata de cartofi
Pentru inceput se pun la fiert cartofii si morcovii intregi, cu tot cu coaja, se fierb pentru 20-25 minute, se scot si se lasa sub apa rece cateva minute. Intre timp se pun si oula la fiert, intre 5-6 minute pentru a le obtine tari, se dau sub jet de apa rece si se curata de coaja. Cand...
Tort
Pentru inceput se pregateste blatul, albusurile se mixeaza spuma intr-un vas, intr-un alta vas se mixeaza galbenusurile cu zaharul si treptat se adauga uleiul, pana cand devin spumoase, se adauga vanilia, faina de grau si cea de cartofi, praful de copt, se amesteca energic de fara a lasa...
Sarmale in varza murata
Pentru inceput se curata si se toaca marunt ceapa,se curata morcovul si se rade ,se pune o tigaie pe foc cu uleì si se incalzeste foarte bine ,se caleste ceapa se adauga morcovul dupa care amestecul de carne macinata,sucul de rosii(sau daca nu puteti pune 2 linguri de bulion) ,se adauga...
Tort "ciocolatos"
Blatul: Se mixeaza ouale (la temperatura caemerei) cu zaharul si putina sare,pana devin spumoase si isi schimba culoarea,se adauga faina si praful de copt ,impreuna cu esenta se amesteca cu o spatola de silicon de sus in jos pana se incorporeaza totul foarte bine ,se pune intr-o tava tapetata si...
Omleta cu spaghete si branza
Pentru inceput se pune o oala incapatoare cu apa si sare la foc,cand da in clocot se adauga spaghetele si se lasa la fiert (7-8 minute). Intre timp intr-un vas se bat ouale cu sare(nu prea multa ) si smantana, cand pasta este gata se da la o parte, cu un polonic se adauga putina apa peste oua si...
Placinta sarata
Pentru inceput se curata si se spala cartofii ,se taie felii subtiri si se pun in tigaie cu putin ulei piper si sare pentru cateva minute(pana se rumenesc usor).Se ia aluatul (deja dospit) se intinde cu ajutorul mainilor direct in tava(rotunda deja tapetata)dupa care se pune smantana se...
Gem de caise
Pentru inceput se spala foarte bine si se curata caisele ,se amesteca cu zahar si se lasa cel putin o ora .Se pun intr-o oala incapatoare (eu le-am pus in tuci) se pun la fiert la foc potrivit ,dupa ce lasa putina zeama se adauga plicul de gel fix,se fierbe pentru aproximativ o ora ,amestecand...
Clatite
Pentru inceput se mixeaza ouale cu zaharul, treptat se incorporeaza faina si se amesteca pana se omogenizeaza totul bine, treptat se adauga si laptele se amesteca pana compozitia devine cremoasa, se lasa la frigider cateva minute. Intre timp se curata si se spala nectarinele se taie in bucati...
Cartofi noi (la tuci)
Se curata si se spala cartofii foarte bine, se taie in doua sau in patru in functie de marimea fiecaruia. Se pune tuciul pe foc cu ulei ,se adauga si untul, se pun cartofii si usturoiul, jumatate de pahar de apa si se acopera cu un capac, se lasa la foc potrivit pentru 10 minute (din cand in cand...
Fasole cu coaste afumate
Se curata si se toaca ceapa marunt, se spala si se taie in patru si rosiile, se pune o tigaie (un tuci) pe foc cu ulei, se adauga bucatele de sunca, ceapa si rosiile o lingura de apa si se lasa cateva minute la calit. Dupa care se pune fasolea si coastele, se adauga putina apa (jumatate de pahar)...
Pui in sos barbeque
Puiiul se curata si se spala foarte bine ,se pune o tigaie destul de mare ,se pune putin ulei ,se adauga bucatile de pui ,se lasa cateva minute pe o parte si pe alta,se adauga vinul alb ,se asteapta pana se evaporeaza dupa care se pune usturoiul tocat marunt,sucul de rosii si sos bbq ,se...
Macrou prajit
Pestele ( al meu era curatat de la pescarie )se spala si se curata de oase ,se portioneaza si se aseaja pe farfurie se condimenteaza cu sare si piper ,se pune intr-un vas faina de malai se trece pestele presand bine pe ambele parti,se prajeste in ulei fierbinte pana se rumeneste foarte...
Saleuri
Pentru inceput se da pe razatoare telemeaua, se amesteca cu faina si sarea intr.un vas,se adauga untul,untura,oul si apa se framantana aluatul energic pana se incorporeaza si se topeste untul foarte bine. Aluatul obtinut s eimparte in 2 parti, o parte se amesteca cu masline tocate foarte...
Cous-cous cu somon
Cous-cous-ul se pune in supa si o lingurita de curry intr-un castron si se acopera cu supa fierbinte, dupa ce se umfla se scoate din supa amesteca cu o lingura de ulei de masline. Intr-un vas se amesteca 2 linguri de masline, cu o lingura de vin alb,1 lingura de zeama de lamaie, caperi taiati...
Placinte cu branza
Pentru inceput se pregateste aluatul,intr-un vas se pune faina, se amesteca cu sare si zahar, intr-un pahar se pune apa calda si se dizolva drojdia, se toarna peste faina si se framanta aluautul, la final adaugand si uleiul, se acopera si se lasa la crescut. Pana creste aluatul se pregateste...
Sandvisuri calde
Se ia cate o felie de paine se pune o bucata de jambon,telemea si din nou jambon,se inchide cu cealalta felie de paine.Intr-un castron se bate bine oul cu sare si piper (eu am pus si o lingurita de lapte).Se pune aparatul de sandvisuri la incalzit,dupa care se trec sandvisurile prin ou ,pe ambele...
Tarta sarata cu aluat brisé(facut in casa)
Faza 1 :pentru inceput se pregateste aluatul, se ia untul rece de la frigider, se taie cuburi si se pune intr-un vas, se aduga faina, sarea si apa, se amesteca foarte bine si se framanta energic aluatul pana untul se topeste si aluatul devine elastic, se da la rece pana la momentul folosirii....
Ciorba cu perisoare
Se curata ceapa si se toaca cat mai marunt,se pune o oala pe foc cu putin ulei, se adauga ceapa si se caleste impreuna cu pancetta taiata cuburi. Dupa care se spala bine rosiile si ardelul se toaca marunt si se pun in oala. Se curata cartofii si se spala se taie in cuburi si se pun si ei in...
Spaghete cu vongole
Pentru inceput se pune o oala incapatoare cu apa la fiert, se adauga o lingura de sare. Intr-o tigaie se pun 2 linguri de ulei si se lasa la incalzit se adauga catelul de usturi pisat, ardelul iute si se lasa la prajit 1-2 minute, dupa care se pun vongolele si se acopera cu un capac, se adauga...
Salam de ciocolata
Se maruntesc biscuiti (nu prea tare) se pun intr-un vas.Intr-o oala se pune unt,zahar si ciocolata la topit. Se lasa la racit si se toarna peste biscuiti, se adauga esenta, dulceata si alunele si se amesteca bine. Se pune hartia de copt pe masa de lucru, se pune compozitia si se formeaza salamul,...
Cotlet de porc in sos barbeque
Se pune carnea pe o farfurie ,se maseaza cu sare si piper proaspat macinat,se unge cu sos bbq pe o parte si se lasa 5-10 minute.Dupa care se pune o tigaie antiaderenta pe aragaz se incalzeste foarte bine,se unge cu putin ulei se pune carnea ,se unge cu sos si pe cealalta parte ,se rumenste...
Coaste afumate cu cartofi (la tuci)
Pentru inceput se curata si se spala cartofii, se taie in doua fiecare. Se pune tuciul la incalzit cu o lingura de ulei, se taie bucatele sunca si se pune in tuci impreuna cu cartofii, se pun si coastele, se adauga putina apa, se potriveste de sare si piper dupa gust, dupa care se rumenesc...
Ardei umpluti
Pentru inceput se curata si se spala foarte bine ardeii, se scot samburii si se pastreaza capacul. Se curata ceapa si se toaca marunt,se pune o tigaie pe foc se adauga o lingura cu ulei, se caleste ceapa si cu bucatele de sunca alaturi, dupa 1-2 minute se adauga si carnea de porc, se mai lasa un...
Foi de napolitane cu ciocolata de casa
Pentru inceput se pune apa cu zaharul intr-o oala la fiert pentru cateva minute pana se topeste zaharul, se adauga untul si se lasa pana se topeste, intr-un vas mai mic se amesteca cacaoa cu un pic de apa,astfel incat sa nu faca cocoloase, dupa care se adauga peste apa calda,se amesteca bine pana...
Cartofi copti
Cartofii se spala foarte bine cu tot cu coaja, se taie in felii cat mai subtiri, se usuca bine, intre timp se pune tuciul pe foc, se lasa sa se incalzeasca foarte bine, dupa care se da la foc mic,se pun feliile de cartofi, se lasa pana se rumenesc si se intorc pe cealalta parte, se rumenesc...
Crochete de cartofi
Pentru inceput se fierb cartofii cu tot cu coaja,se lasa la racit foarte bine (cam 1-2 ore) se curata ,se strivesc cartofii ca pentru pireu ,se amesteca cu ou,unt si parmezan ras,se potriveste de sare si piper(dupa gust),se lasa jumatate de ora compozitia la frigider dupa care se...
Vinete in sos de rosii si ardei (Reteta nr. 150)
Se curata ceapa si se toaca marunt se pune la calit cu o lingura de ulei la foc mic, intre timp se curata vanata se taie in cuburi, destul de mari, se curata si se spala bine si se taie felii si ardelul. Se adauga peste ceapa rumenita, se pune si restul de ulei, se adauga si zaharul impreuna...
Bruschette cu dovlecel
Se spala bine dovlecelul si se felieaza, cam de 1 cm fiecare felie, dupa care se pune o tigaie antiaderenta (gratar) pe aragaz si se unge cu putin ulei se pun bucati de usturoi si feliile de dovlecel se lasa la rumenit la foc potrivit,se intorc pe o parte si alta, cand sunt gata se da la o parte...