publicat la 13.01.2014
publicat la 13.01.2014
publicat la 13.01.2014
Bine zicea un proverb chirghiz: “capul de oaie ţine musafirii departe”. Ei obişnuiau să înfigă unul exact în stâlpul porţii sau, ăia care stăteau la bloc, deasupra butonului de la sonerie. Chiar, tu stai la bloc sau la casă?
Bucataras.ro
[email protected]
Smoothie in straturi
1. Se curata mango, se taie cuburi si se aseaza in vasul blenderului. Se mixeaza cateva secunde, pana se obtine un piure fin, care se lasa deoparte. 2. Se taie capsunile in cateva cuburi si se aseaza in vasul blenderului, se mixeaza cateva secunde, pana devin o pasta fina, dupa care se adauga...
Bomboane cu mere
1. Se pudreaza cuburile de mar cu scortisoara. Se desfac foile de placinta, una cate una, se ung cu putin ulei (sa nu se usuce imediat), se taie pe latul in fasii egale, care si ele se taie pe jumatate. 2. Se taie sfoara in bucati egale si se pun la indemana. 3. Se plaseaza cate un cub de...
Pate de ficat aromat cu stafide
Mod de preparare: 1. Se pun stafidele la hidratat in vin.Din acestea, se vor folosi in reteta doar 30 g, restul se opresc pentru decor.Vinul ramas in urma deshidratarii stafidelor se pastreaza. 2. Se spala ficatul de pui, se scurge si pune inctr-o craticioara pe foc, impreuna cu...
Mustar de casa
1. Se macina boabele de mustar in rasnita de cafea. Se cerne pudra obtinuta printr-o sita fina (eu am folosit-o pe cea de ceai). 2. Intr-un borcan de 800 ml se pun toate ingredientele (cu exceptia curcumei), se amesteca putin, se pune capacul si se lasa 48 de ore la hidratat. Se amesteca din...
Maioneza vegana din conopida
1. Se scurg semintele de floarea soarelui de apa in care au stat, se clatesc cu apa rece si se aseaza in blender (al meu are 850 W) cu putina apa calda, atata cat sa lucreze blenderul.Se obtine o pasta grunjoasa. 2. Se adauga conopida taiata cubulete, mustarul, uleiul si sarea. Se blendeaza...
Crema de avocado si kiwi
1. Se taie fructul de avocado pe jumatate, se stropeste cu zeama de lamaie, ca sa nu oxideze. 2. Cu o lingurita, se scoate pupla unei jumatati de avocado si se aseaza intr-un bol. 3. Se adauga miere si fructul de kiwi curatat de coaja si taiat bucati. 4. Se mixeaza totul cateva secunde cu...
Tort Principele Nicolae
Mod de preparare: 1. Migdalele se scufunda in apa clocotita pentru 5 minute, dupa care se scurg si se clatesc cu apa rece. Se decojesc de pelicula maronie protectoare si raman albe. Se usuca in cuptorul caldut, dupa care se macina fin in robotul de bucatarie, sau rasnita de cafea....
Bomboane aperitiv cu cascaval
1. Se taie cascavalul in cuburi mari, cat posibil de aceeasi marime. 2. Se desfac foile de placinta, una cate una, se ung cu putin ulei (sa nu se usuce imediat), se taie pe latul in fasii egale, care si ele se taie pe jumatate. 3. Se taie sfoara in bucati egale si se pun la...
Colacei pentru colindatori
1. Se introduc toate ingredientele in masina de paine (intai lichidele, apoi cele uscate) si se seteaza masina pe programul special pentru aluat (la mine dureaza cca 90 minute) 2. Aluatul se scoate din masina de paine, se framanta putin pe masa infainata si se imparte aluatul in 8...
Crackers vegani picanti
1. In primul rand se pregatesc toate tipurile de faina. Acest lucru se obtine foarte usor prin rasnirea boabelor de linte, quinoa si macinarea malaiului, astfel incat sa avem faina cat mai fina (daca doriti, malaiul se poate lasa si asa). 2. Se amesteca toate ingredientele uscate, se adauga...
Salam de biscuiţi, reţetă vegana
Salam de biscuiţi, reţetă vegana 1. Jumatate din biscuiti se proceseaza in robotul de bucatarie, pana devin pudra. Restul de biscuiti se rup marunt si se aseaza intr-un bol. 2. Se adauga toate celelalte ingrediente si se amesteca cu grija, dar ferm, pana se obtine un aluat lipicios, dar...
Placinta cu mere si gutui
In primul rand se prepara aluatul sfaramicios: intr-un bol incapator se mixeaza galbenusurile cu smantana, praful de sare, untul topitsi zahar, pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga faina treptat, amestecandu-se in continuare, apoi se trece la framantare (dupa ce compozitia se...
Deliciu cu dovleac
Mod de preparare: In primul rand se pregateste aluatul: intr-un bol incapator se mixeaza galbenusul cu apa plata, praful de sare, untul topit si zahar, pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga fainurile treptat, amestecandu-se in continuare, apoi se trece la framantare (dupa...
Ciocolată de casă
Mod de preparare: Apa și zahărul se pun la fiert, până se leagă siropul : se face proba picăturii pe farfuria rece (se picură puțin sirop pe o farfurie răcită în frigider, iar dacă picăturile rămân frumoase și rotunde, atunci siropul este gata). Se ia...
Dovleci din aluat dospit
Se mixeaza dovleacul, impreuna cu laptele, ouale, untul topit si extractul de vanilie. Se rastoarna intr-un bol incapator si se incorporeaza, pe rand, toate celelalte ingrediente, amestecand cu grija. La final, se incorporeaza faina. Aluatul obtinut se framanta bine cu mainile, pana devine foarte...
Melci mediteraneeni cu baba ganoush si pesto
Se formeaza aluatul din toate ingredientele, mai putin busuiocul si maslinele maruntite. Se lasa aluatul la crescut intr-un loc ferit de curent (cuptorul cu microunde nepornit—truc invatat de la DiaMar) pana isi dubleaza volumul. Se preincalzeste cuptorul. Se prepara pesto de...
Spectacolul toamnei--Dovleac umplut
Se preincalzeste cuptorul Se spala legumele, se curata si se taie cuburi, dupa care se maruntesc in robotul de bucatarie, sau se dau pe razatoarea mica Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt, sau se maruntesc cu ajutorul robotului de bucatarie Se spala dovleacul, se...
File de cod cu sos de merisoare
Mod de preparare: Fileurile de peste se decongeleaza (daca au fost congelate, ca ale mele), se scurg bine de apa, se sareaza si se pipereaza. Separat, se pregateste marinata simpla: o cana de apa se pune la incalzit, dupa care se adauga ierburile, se lasa sa se infuzeze, dupa care se toarna...
Baghete si chifle cu dovleac
Mod de preparare Dovleacul copt se proceseaza in blender, impreuna cu apa, condimentele, uleiul si sarea, pana se obtine un piure fin. Se transfera intr-un bol incapator, dupa care se adauga, pe rand, restul de ingrediente si se framanta un aluat elastic. Acesta se pune la crescut intr-un loc...
Mini dovleci aromati
Cu ajutorul blenderului/robotului de bucatarie/mixerului vertical, se paseaza dovleacul crud cu ouale si iaurtul, pana se obtine un piure catifelat. Se transfera compozitia intr-un bol incapator si se incorporeaza, pe rand toate celelalte ingrediente, amestecand cu spatula. Se...
Omleta cu legume la cuptor
Mod de preparare: Se bat ouale cu furculita, dupa care se adauga legumele taiate cubulete (dupa ce in prealabil au fost spalate si curatate bine d seminte si impuritati), busuiocul maruntit, se potriveste de sare si piper si se omogenizeaza bine. se toarna intr-o tava de jena uns cu...
Ciocolata de casa
Mod de preparare: Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul (proba se face picurand putin sirop pe o faurfurie rece, iar daca picaturile nu se intind, si raman rotunde si frumoase, atunci e gata). Se stinge focul, se adauga untul si se amesteca totul pana la topirea...
Desert de gris cu lapte si fructe de padure
Mod de preparare: Laptele se pune la fiert la foc mic. Se adauga 3-4 linguri zahar, iar cand incepe sa fiarba, se adauga grisul, in ploaie si amestecand continuu cu un tel. Se fierbe in continuare, pana cand grisul se umfla si a absorbit tot laptele, iar compozitia s-a ingrosat...
Lasagna cu peste
Mod de preparare: In primul rand se incepe cu prepararea sosului rosu: se spala fileurile de peste, se taie cuburi si se pun in robotul de bucatarie, impreuna cu toate celelalte ingrediente pentru acest sos. Se obtine o pasta, care se fierbe pe foc cca 15 minute. Se racoreste si se...
Paine Irlandeza
Se framanta toate ingredientele pana se formeaza bila de aluat (se poate folosi si robotul de bucatarie, sau masina de paine...in acest mod este mai comod), se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se cresteaza si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu, pana trece...
Prajitura After Eight cu sos de merisoare
100 g de ciocolata se topesc pe baie de abur, impreuna cu laptele de migdale. Dupa ce aceasta s-a topit, se ia de pe baia de abur si se incorporeaza, pe rand, galbenusurile de la cele 2 oua, iar apoi galbenusul pastrat separat. Se amesteca bine cu telul, iar dupa omogenizarea perfecta se...
Paine integrala cu stafide si seminte
Se adauga toate ingredientele mentionate in cuva masinii de paine, in ordinea mentionata de producator (intai lichidelele, apoi solidele). Se seteaza masina pe programul de paine integrala, cu rumenire medie si...pregatiti-va sa savurati o paine foarte gustoasa! Cantitatile sunt date pentru...
Margarete cu ciuperci si sos rosu--reteta la steamer pentru copii
Intai formam aluatul de taietei dintr-un ou, 2-3 linguri apa, 1 praf de sare si faina. Framantam aluatul si-l lasam sa se odihneasca 30 min. Intre timp, preparam umplutura: punem in mixer ciupercile taiate bucati, maslinele curatate de samburi si feliate, 1 ou, seminte de marar, sare,...
Jeleu din fructe de padure
Se spala fructele de padure in apa rece si se scurg bine. Intre timp, gelatina se pune la hidratat in 60 ml apa rece ( 10 minute sunt de ajuns). Zmeura si afinele se pun in vasul blenderului si se mixeaza 30 secunde, pana devin piure. Se strecoara de seminte. Pulpa obtinuta se amesteca cu miere...
Crema de zahar ars
Intr-o cratita se topesc 5 din cele 8 linguri de zahar. Cand acesta este topit si face spuma pe deasupra se ia cratita de pe foc si se inclina, rotind usor, astfel incat zaharul sa ajunga si pe peretii cratitei. Se lasa la racit. Ouale se bat cu restul de zahar, extract de vanilie si...