Blatul:
Se bat spumă albuşurile cu 2,5 ml îndulcitor şi un praf de sare.
Separat, se amestecă gălbenuşurile cu 5 ml îndulcitor, untul, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri.
Se adaugă și praful de copt, nuca şi făina,...
Se spală cartofii și se fierb în coajă, într-o oală cu un litru de apă și o linguriță de sare, pentru aprox 30 de minute sau până când s-au pătruns. Când s-au fiert cartofii, se scot pe o tavă, se lasă la răcit și se decojesc.
Se taie...
Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, apoi se încorporează treptat gălbenușurile, îndulcitorul, apa, zeama de la o jumătate de portocală, uleiul, făina, amidonul și praful de copt.
Din compoziţia obținută se toarnă cam 2...
Se curăță și se spală cartofii, se feliază şi se aşază într-o tavă cu hârtie de copt.
De obicei, fierb cartofii, apoi îi dau la cuptor. De ata aceasta, nu i-am mai fiert înainte. Dacă optați și voi pentru această din urmă...
Foile:
Mai întâi se fierb morcovii care vor intra în componența aluatului. Așadar, în două vase separate cu 300 ml apă fiecare, se adaugă morcovii galbeni, respectiv violeți, curățați, spălați și dați pe răzătoare. Morcovii violeți au o culoare...
Cum se prepara Ciorba de praz, o varianta usor de preparat si delicioasa:
Se curăță și se spală ardeii, cepele și morcovul. Se taie ardeii cubulețe, se toacă mărunt cepele și se dă morcovul pe răzătoare. Prazul se curăță de primul strat, se clătește în apă rece și se...
Se lasă aluatul la dezgheţat, la temperatura camerei.
Se curăță ciupercile de pielițe, se spală de pământ, dacă nu vă plac piciorușele, le puteți îndepărta, dar eu le-am păstrat. Se taie bucăți mici sau feliuțe. Se rumenesc într-o tigaie,...
Biscuitul cu urare: se topesc pe baie de abur, 20 g ciocolată albă. Se toarnă ciocolata albă pe o bucată de hârtie de copt, se dă la congelator 30 de minute cât să se închege, apoi se topesc 20 g ciocolată neagră, se umple cu poș din hârtie, se scoate...
Se pun la fiert pastele într-o oală cu 1 l apă clocotită, o lingură de ulei și o linguriță de sare. Când sunt fierte al dente, se dau de pe foc și se scurg de apă.
Într-un vas se rad brânzeturile și se amestecă, se adaugă ouăle, laptele și sare,...
Pentru aluat: înntr-un castron încăpător se amestecă drojdia uscată cu făina 650, se toarnă apă călduță, apoi uleiul, sarea și făină albă în ploaie, amestecând și frământând puțin, până se obține un aluat bun de...
Se curăță ciupercile brune de pieliță și se spală delicat (pentru a scăpa de firele de pământ), apoi se feliază ciupercile cu tot cu piciorușe.
Se curăță cepele, se toacă mărunt și se călesc într-o cratiță cu puțin ulei încins (aprox 60 ml)...
Se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă bicarbonatul stins in 2 lingurițe de cidru, praful de copt, oul, sarea și restul de cidru. Se amestecă, adăugând făină câtă cere aluatul (eu am avut nevoie de aprox 330 g), adică până obținem un aluat...
Pentru brioșe: se bat albușurile cu un praf de sare, cu mixerul, se adaugă treptat zahărul brut, gălbenușurile, unul câte unul, uleiul, 30 g ciocolată topită pe baie de abur și răcită, coaja de lămâie, apoi făina și praful de copt. Compoziția rezultată se...
Pentru brioșe: se curăță dovleacul de coajă, se taie bucăți, se dă la răzătoare, după care se călește într-o crăticioară în care am pus și două linguri de apă și două linguri de zahăr brut. Se fierbe amestecul până se înmoaie. Se lasă la răcit, apoi...
Se călesc merele rase într-o crăticioară, cu zahărul brut. După ce merele s-au fiert și sunt ușor moi, se ia focul și se adaugă un praf de scortișoară.
Pe o foaie de plăcintă, unsă cu puțin ulei și împăturită în două, se adaugă puțină...
Se spală năutul în mai multe ape, se pune într-un castron mai înalt, se toarnă peste el 500 ml apă și se lasă la hidratat peste noapte.
A doua zi, se scurge năutul, se clătește iar și se pune la fiert într-o cratiță pentru mâncare, cu aprox...
Se taie fiecare foaie în jumătate, pentru că dintr-o foaie vom obține 2 coșulețe. Fiecare astfel de bucată se unge cu puțin ulei, se împăturește o dată, apoi se rulează pe lung, unind capetele și trăgându-le pe dedesubt, creând în...
Pentru aluat: se dizolvă drojdia în apă călduță, se adaugă uleiul, sare și făină cât cuprinde (aprox 630 g), până se obține un aluat pufos, dar bun de întins.
Pentru umplutură: carnea de porc se dă la mașina de tocat, apoi se...
Pentru acest tort am folosit 9 ouă: 3 gălbenuşuri le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am folosit la blat. Astfel, se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenuşurile, îndulcitorul, praful de...
Pentru blat: se bat spumă albușurile cu mixerul, se adaugă treptat zahărul, gălbenușurile, apa, făina, amidonul, cacaoa și praful de copt, omogenizând. Se transferă compoziția într-o tavă inimioară pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc...
Se pun pastele la fiert intr-o oala cu un litru de apa, o lingurita rasa cu sare si o lingura de ulei si se preincalzeste cuptorul.
Se caleste carnea tocata intr-o tigaie cu putin ulei, se adauga sare, dupa gust si se rumeneste. Cand este bine patrunsa, se adauga 100 ml apa, busuioc...
Se pârlesc și se spală copanele de pui, apoi se așază într-o tavă cu ulei, apa si sare, după gust. Se dau la cuptor, la foc potrivit, până se pătrund bine (aprox 35 min). Se scot pe o farfurie, se lasă la răcit, apoi se taie fâșii.
Între...
Într-un bol înalt se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, indulcitorul, uleiul și praful de copt, omogenizând. Se împarte compoziția în două castroane: într-unul se adaugă 170 g făină și 28...
Pentru ostropel: se pârlesc copănelele, se spală și se prăjesc într-o cratiță încăpătoare, în care am pus aprox 40 ml ulei. Se sărează, după gust, iar când sunt bine rumenite pe toate părțile, se scot pe o farfurie.
În uleiul rămas se...
Mai întâi se pregătesc cartofii, pentru că iau mai mult timp. Aceștia se curăță, se spală, se feliază în jumătăți și se așază într-o tavă cu un strat subțire de ulei (aprox 70 ml), se mai adaugă mirodenii și sare, după gust, dar și apa și...
Se desfac piepții de pui și se bat ușor cu ciocănelul de șnițele, pentru a le mări suprafața de lucru. Se ung cu mirodenii după plac (eu am ales sare, boia dulce, oregano și cimbru) și se rumenesc bine în tigaia grill (aprox 35 min).
Între timp, se curăță...
Decorațiuni:
Pentru albine și litere, se topesc 40 g ciocolata neagră și 20 g ciocolată albă, în două castronele, pe baie de abur, se lasă la răcit. Se adaugă în ciocolata albă un vârf de cuțit de curcuma și se amestecă. Va prinde un galben frumos. Se...
Se spală corcodușele, se îndepărtează sâmburii, apoi se decojesc pentru că au pielița tare. Se taie bucățele, deși dacă sunt coapte, se vor strivi ușor.
Se pun într-o cratiţă și se acoperă cu zahăr (în funcție de cât sunt ele de dulci)...
Mai întâi se pregătește miezul de fistic, curățând fisticul de coajă, de pielițe și dându-l la râșniță, pentru a ieși cât mai fin.
Pentru stratul negru: se amestecă laptele praf cu cacaoa și cafeaua măcinată, cu o...
Foile: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat îndulcitorul, gălbenușurile, uleiul, iar după ce se adaugă și făina și praful de copt, se amestecă ușor, cu o spatulă. Jumătate de compoziție se toarnă într-o tavă de...
Desert tort cu trandafiri, volanase si crema de zmeura
Blatul: Se bat spumă albuşurile cu 2,5 ml îndulcitor şi un praf de sare. Separat, se amestecă gălbenuşurile cu 5 ml îndulcitor, untul, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri. Se adaugă și praful de copt, nuca şi făina,...
Cartofi evantai cu branzeturi si coriandru
Se spală cartofii și se fierb în coajă, într-o oală cu un litru de apă și o linguriță de sare, pentru aprox 30 de minute sau până când s-au pătruns. Când s-au fiert cartofii, se scot pe o tavă, se lasă la răcit și se decojesc. Se taie...
Desert rulada de Craciun, cu portocale si craciunite
Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, apoi se încorporează treptat gălbenușurile, îndulcitorul, apa, zeama de la o jumătate de portocală, uleiul, făina, amidonul și praful de copt. Din compoziţia obținută se toarnă cam 2...
Fleica de porc la grill, cu sparanghel si cartofi copti
Se curăță și se spală cartofii, se feliază şi se aşază într-o tavă cu hârtie de copt. De obicei, fierb cartofii, apoi îi dau la cuptor. De ata aceasta, nu i-am mai fiert înainte. Dacă optați și voi pentru această din urmă...
Desert prajitura cu foi cu morcovi si crema de citrice
Foile: Mai întâi se fierb morcovii care vor intra în componența aluatului. Așadar, în două vase separate cu 300 ml apă fiecare, se adaugă morcovii galbeni, respectiv violeți, curățați, spălați și dați pe răzătoare. Morcovii violeți au o culoare...
Ciorba de praz, o varianta usor de preparat si delicioasa
Cum se prepara Ciorba de praz, o varianta usor de preparat si delicioasa: Se curăță și se spală ardeii, cepele și morcovul. Se taie ardeii cubulețe, se toacă mărunt cepele și se dă morcovul pe răzătoare. Prazul se curăță de primul strat, se clătește în apă rece și se...
Aperitiv foietaj cu ciuperci si kaizer
Se lasă aluatul la dezgheţat, la temperatura camerei. Se curăță ciupercile de pielițe, se spală de pământ, dacă nu vă plac piciorușele, le puteți îndepărta, dar eu le-am păstrat. Se taie bucăți mici sau feliuțe. Se rumenesc într-o tigaie,...
Desert tort cos de toamna cu fructe
Biscuitul cu urare: se topesc pe baie de abur, 20 g ciocolată albă. Se toarnă ciocolata albă pe o bucată de hârtie de copt, se dă la congelator 30 de minute cât să se închege, apoi se topesc 20 g ciocolată neagră, se umple cu poș din hârtie, se scoate...
Paste scoici cu branzeturi
Se pun la fiert pastele într-o oală cu 1 l apă clocotită, o lingură de ulei și o linguriță de sare. Când sunt fierte al dente, se dau de pe foc și se scurg de apă. Într-un vas se rad brânzeturile și se amestecă, se adaugă ouăle, laptele și sare,...
Pizza cu branzeturi
Pentru aluat: înntr-un castron încăpător se amestecă drojdia uscată cu făina 650, se toarnă apă călduță, apoi uleiul, sarea și făină albă în ploaie, amestecând și frământând puțin, până se obține un aluat bun de...
Tocanita de ciuperci (de post)
Se curăță ciupercile brune de pieliță și se spală delicat (pentru a scăpa de firele de pământ), apoi se feliază ciupercile cu tot cu piciorușe. Se curăță cepele, se toacă mărunt și se călesc într-o cratiță cu puțin ulei încins (aprox 60 ml)...
Desert cornulete cu gem si nuca
Se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă bicarbonatul stins in 2 lingurițe de cidru, praful de copt, oul, sarea și restul de cidru. Se amestecă, adăugând făină câtă cere aluatul (eu am avut nevoie de aprox 330 g), adică până obținem un aluat...
Desert briose cu ciocolata, lamaie si caramel crocant
Pentru brioșe: se bat albușurile cu un praf de sare, cu mixerul, se adaugă treptat zahărul brut, gălbenușurile, unul câte unul, uleiul, 30 g ciocolată topită pe baie de abur și răcită, coaja de lămâie, apoi făina și praful de copt. Compoziția rezultată se...
Desert briose cu dovleac
Pentru brioșe: se curăță dovleacul de coajă, se taie bucăți, se dă la răzătoare, după care se călește într-o crăticioară în care am pus și două linguri de apă și două linguri de zahăr brut. Se fierbe amestecul până se înmoaie. Se lasă la răcit, apoi...
Desert strudele cu mere
Se călesc merele rase într-o crăticioară, cu zahărul brut. După ce merele s-au fiert și sunt ușor moi, se ia focul și se adaugă un praf de scortișoară. Pe o foaie de plăcintă, unsă cu puțin ulei și împăturită în două, se adaugă puțină...
Piure de naut cu sos de ceapa
Se spală năutul în mai multe ape, se pune într-un castron mai înalt, se toarnă peste el 500 ml apă și se lasă la hidratat peste noapte. A doua zi, se scurge năutul, se clătește iar și se pune la fiert într-o cratiță pentru mâncare, cu aprox...
Desert cosulete cu nuca
Se taie fiecare foaie în jumătate, pentru că dintr-o foaie vom obține 2 coșulețe. Fiecare astfel de bucată se unge cu puțin ulei, se împăturește o dată, apoi se rulează pe lung, unind capetele și trăgându-le pe dedesubt, creând în...
Placinta cu carne si ciuperci si aluat de pizza
Pentru aluat: se dizolvă drojdia în apă călduță, se adaugă uleiul, sare și făină cât cuprinde (aprox 630 g), până se obține un aluat pufos, dar bun de întins. Pentru umplutură: carnea de porc se dă la mașina de tocat, apoi se...
Desert tort cu vanilie si flori
Pentru acest tort am folosit 9 ouă: 3 gălbenuşuri le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am folosit la blat. Astfel, se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenuşurile, îndulcitorul, praful de...
Desert prajitura Inima cu alune de padure
Pentru blat: se bat spumă albușurile cu mixerul, se adaugă treptat zahărul, gălbenușurile, apa, făina, amidonul, cacaoa și praful de copt, omogenizând. Se transferă compoziția într-o tavă inimioară pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc...
Melcisori cu carne si sos cu busuioc si oregano
Se pun pastele la fiert intr-o oala cu un litru de apa, o lingurita rasa cu sare si o lingura de ulei si se preincalzeste cuptorul. Se caleste carnea tocata intr-o tigaie cu putin ulei, se adauga sare, dupa gust si se rumeneste. Cand este bine patrunsa, se adauga 100 ml apa, busuioc...
Shaorma de casa
Se pârlesc și se spală copanele de pui, apoi se așază într-o tavă cu ulei, apa si sare, după gust. Se dau la cuptor, la foc potrivit, până se pătrund bine (aprox 35 min). Se scot pe o farfurie, se lasă la răcit, apoi se taie fâșii. Între...
Desert fursecuri sah
Într-un bol înalt se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, indulcitorul, uleiul și praful de copt, omogenizând. Se împarte compoziția în două castroane: într-unul se adaugă 170 g făină și 28...
Ostropel de pui cu orez si morcovi
Pentru ostropel: se pârlesc copănelele, se spală și se prăjesc într-o cratiță încăpătoare, în care am pus aprox 40 ml ulei. Se sărează, după gust, iar când sunt bine rumenite pe toate părțile, se scot pe o farfurie. În uleiul rămas se...
Peste la tigaie, cu garnitura de cartofi copti
Mai întâi se pregătesc cartofii, pentru că iau mai mult timp. Aceștia se curăță, se spală, se feliază în jumătăți și se așază într-o tavă cu un strat subțire de ulei (aprox 70 ml), se mai adaugă mirodenii și sare, după gust, dar și apa și...
Piept de pui pe gratar, cu gem de corcoduse si cartofi copti
Se desfac piepții de pui și se bat ușor cu ciocănelul de șnițele, pentru a le mări suprafața de lucru. Se ung cu mirodenii după plac (eu am ales sare, boia dulce, oregano și cimbru) și se rumenesc bine în tigaia grill (aprox 35 min). Între timp, se curăță...
Desert tort cu faguri si albine
Decorațiuni: Pentru albine și litere, se topesc 40 g ciocolata neagră și 20 g ciocolată albă, în două castronele, pe baie de abur, se lasă la răcit. Se adaugă în ciocolata albă un vârf de cuțit de curcuma și se amestecă. Va prinde un galben frumos. Se...
Gem de corcoduse
Se spală corcodușele, se îndepărtează sâmburii, apoi se decojesc pentru că au pielița tare. Se taie bucățele, deși dacă sunt coapte, se vor strivi ușor. Se pun într-o cratiţă și se acoperă cu zahăr (în funcție de cât sunt ele de dulci)...
Desert batoane de ciocolata cu miez de fistic
Mai întâi se pregătește miezul de fistic, curățând fisticul de coajă, de pielițe și dându-l la râșniță, pentru a ieși cât mai fin. Pentru stratul negru: se amestecă laptele praf cu cacaoa și cafeaua măcinată, cu o...
Desert prajitura Ana
Foile: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat îndulcitorul, gălbenușurile, uleiul, iar după ce se adaugă și făina și praful de copt, se amestecă ușor, cu o spatulă. Jumătate de compoziție se toarnă într-o tavă de...