1. Toate ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei cand se prepara aluatul.
2. Cu cat acesta va fi framantat mai mult si mai temeinic, cu atat mai pufoasa si mai fina va iesi painea.
3. Aluatul trebuie sa aiba timp sa creasca in liniste, la o temperatura constanta de circa 22ºC.
4. A crescut suficient cand a ajuns la maximum de volum, nu neaparat cand s-au scurs un numar prescris de minute.
5. Sarea si drojdia nu se tolereaza reciproc – de aceea nu trebuie sa fie puse niciodata impreuna in aluat.
6. Se pot adauga mirodenii: coriandru, chimen sau piper. Se mai pot pune si 1-2 linguri de seminte de floarea-soarelui sau de in.
7. Se impunge aluatul cu un deget, apoi se ia degetul: daca urma acestuia este inca vizibila, dospirea s-a incheiat. Aluatul va da inapoi daca nu va ajunge in cuptor nici dupa cel tarziu 3 ore dupa dospit.
8. Pentru a scapa de bulele de aer formate in timpul dospitului, aluatul se bate energic inainte de a fi modelat in forma finala. Se mai framanta cateva minute cu pumnii.
9. Aluatul moale care a crescut prea mult se va coace intotdeauna in forma, deoarece daca se asaza pe o tava se risipeste si se aplatizeaza.
10. Pentru paine toast se foloseste faina de grau fina si numai 1/2 lingurita de sare; aluatul se asaza intr-o forma de cozonac unsa. Se acopera si se lasa sa creasca cca 1 ora. Apoi se cresteaza suprafata cu un cutit ascutit si se coace 40-50 minute la cuptorul incins la 200 de grade Celsius.
11. Painea dospita coapta in casa este buna proaspata – se pastreaza 1-3 zile.
12. Pentru a modela chifle, se face un rulou gros de aluat, se taie felii si se modeleaza bile cu mana. Painea sau chiflele devin crocante, fara a fi tari, daca se pune in cuptor un bol cu apa.
13. Painea va capata un luciu apetisant daca se unge cu apa sau galbenus de ou.
articol preluat de pe lumearetetelor.ro