Cardamon

Postat de adasev12 in Condimente pe 23 Feb 2011, 16:53

Cardamon

Origine:

Cunoscut și sub numele de chardamom sau hell (în ţările arabe), este originar din sudul Indiei, Ceylon şi Malaysia (Malaezia).

În prezent se cultivă în India, pe scară largă, şi în Guatemala.

Prezentare:

Cardamomul este o plantă înaltă (de până la 1,5 metri), perenă, asemănătoare ca formă cu trestia europeană.

Din florile sale de culoare galbenă ies fructe mici şi verzi, în formă de păstaie fibroasă, care se coc în cel de-al treilea an de viaţă. Fructele se culeg la maturitate dar înainte de a fi complet coapte, deoarece păstăile se desfac şi îşi împrăştie seminţele aromate.

Deşi aroma propriu-zisă este conţinută de uleiurile din seminţe, condimentul se păstrează sub formă de păstăi nedeschise pentru a-şi conserva parfumul.

Se găsesc şi seminţe măcinate, cu tot cu păstaie, sub forma unui praf roşcat-cenuşiu.

Aromă:

Cardamom-ul are un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un after taste (post gust) de lămâie, camfor şi portocală.

Utilizare:

Cardamom-ul este unul dintre parfumurile de marcă din bucătăriile orientale. Cardamom-ul îşi face simţită prezenţa specială în curry-urile indiene, în reţete malaeziene şi chiar chinezeşti, în mâncărurile levantine  - inclusiv shaorma. În ţările arabe, cafeaua cu cardamom este o băutură rafinată. La fel este şi ceaiul de cardamom.

În Europa, cardamom-ul se regăseşte în condimentele pentru vin fiert sau în cele de turtă dulce. În doze mici, atent şi riguros folosite, cardamom-ul se foloseşte pentru aromarea anumitor tipuri de cârnaţi, prăjituri, murături, pateuri şi băuturi.

Preparare:

Deoarece esenţa condimentului este conţinută de uleiurile din seminţele de cardamom, aroma acestora este cel mai bine pusă în valoare atunci când păstăile sunt încălzite. Zdrobiţi uşor păstăile de cardamom cu dosul unui cuţit înainte de a le prăji fără grăsime sau în ulei, la începutul procesului de preparare al curry-urilor.

Pentru aromarea cafelei, a turtei dulci sau a mâncărurilor levantine se foloseşte puţin cardamom măcinat. Pentru vin se pun păstăile de cardamom întregi, împreună cu restul ingredientelor.

 

 

Comentarii (5)

24.02.2011, 15:30

cu placere nina!
nico....

25.02.2011, 09:58

mi-e nu prea i-mi place are o aroma mult prea puternica,dar arabii il adora cafea ,minacare..

25.02.2011, 16:30

da, e interesant gustul lor

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert cu caise si banane

pe 28.02 la 16:07

Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând

pe 28.02 la 14:11

Șnițele crocante de porc în crustă aromată - Cea mai savuroasă rețetă de casă

pe 28.02 la 11:45

Ciulama de ciuperci - Rețeta gustoasă de post

pe 28.02 la 10:23

Brioșe cu banane și ciocolată - Desert ușor și delicios

pe 27.02 la 09:02

TOP
utilizatori

Rocsi

2238 puncte

Panacris

1837 puncte

RODIMUR

1195 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]