Ceai alb – origine si preparare

Postat de ionela2682 in Bauturi pe 17 Feb 2012, 15:24

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Ceai alb – origine si preparare

Ceai alb – scurta istorie si origini

Originar din Fujian-China, ceaiul alb este unul dintre cele mai scumpe si apreciate ceaiuri din China, frunzele sale provenind din soiul Da Bai (Marele Alb). Culese de foarte tinere, cat inca mai sunt acoperite de caracteristicul puf alb, frunzele de ceai alb sunt tratate termic (uscare la temperatura normala, traditional la soare), pentru a avea o oxidare (fermentare) foarte redusa. Ceaiul este recoltat de la planta “Camellia sinensis” si a fost proclamat de catre imparatul Huizong (dinastia Song), drept simbolul elegantei.

Frunzulitele de ceai alb nu se ruleaza, aspectul lor ramanand natural, chiar cu perisorii vizibili (semn al calitatii).

Infuzia din ceai alb are o aroma delicata, aspectul fiind limpede si de culoare foarte deschisa.

 

Varietati populare de ceai alb

Bai Hao Yin Zhen (Ace de argint): obtinut numai din mugurii nedeschisi, culesi primavara, este cea mai scumpa varietate de ceai alb.

Bai Mu Dan/ Pai Mu Tan (Bujorul alb): obtinut din muguri si primele doua frunzulite de ceai, este cules primavara. Este al doilea in ierarhia valorica.

Gong Mei (Sprancenele onoarei): ceai alb mediu calitativ, provenit mai ales din culturile soiului Xiao Bai.

Shou Mei (Sprancenele vietii lungi si nobile): obtinut din frunzulitele tinere si mugurii ramasi de pe urma recoltarilor anterioare.

Ceylon White (Ceai alb de Ceylon): produs In Sri Lanka, cules manual si uscat la soare

Darjeeling White (Ceai alb de Darjeeling): produs in India, ceaiul este recoltat manual, apoi uscat la soare.

 

Prepararea ceaiului alb

La prepararea ceaiului este indicat sa folositi apa de izvor sau apa filtrata, nu apa direct de la robinet, pentru a obtine o aroma cat mai apropiata de cea naturala. Niciodata nu se foloseste apa clocotita, ci la aproximativ 70-80 grade Celsius; cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat mai bine se pastreaza aroma. Timpul de infuzare variaza intre 3 si 10 minute, fiind invers proportional cu temperatura apei folosite. Este indicat sa se puna frunzele de ceai in cana, sa se toarne putina apa fierbinte peste ele, si sa se lase cateva secunde (15-20), pentru a se inmuia, si pentru a lasa aroma. Apoi se completeaza cu apa fierbinte, si se lasa la infuzat. Cand considerati ca este infuzat, indepartati frunzele de ceai, pentru a preveni aparitia gustului amarui.
In cazul in care doriti sa preparati mai multe infuzii, prima se lasa aproximativ doua minute, iar celelalate doua cate un minut fiecare.

Ceaiul alb contine mai putina cafeina (aproximativ 15mg/ceasca) decat ceaiul verde (aproximativ 20mg/ceasca) sau decat ceaiul negru (aproximativ 40mg/ceasca), studiile aratand ca are proprietati antivirale si antibacteriene superioare ceaiului verde. Deasemenea, efectul antioxidant este remarcabil.

SURSA>

http:  www.bucatar.net ceai-alb

Comentarii (12)

17.02.2012, 15:49

ionela nu e tarziu,doar ca nu imi place,de fapt nici nu am incercat altfel decat de menta si musetel,poate aaltele sunt mai bune

17.02.2012, 15:50

Giorgia_gio
17.02.2012, 15:49

ionela nu e tarziu,doar ca nu imi place,de fapt nici nu am incercat altfel decat de menta si musetel,poate aaltele sunt mai bune
Gusturile nu se discuta ..clar!!

19.02.2012, 10:22

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]