Cofetaria Demel din Viena

Postat de Bucataras in Bucataras hai hui pe 13 Ian 2010, 22:03

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza

Am cam intirziat cu articolele promise in urma vizitei de la Viena ... In apropierea Stephansdom, catedrala gotica emblema a orasului, pe o straduta cu magazine de lux ce da-n intrarea Palatului Hofburg, isi traieste celebritatea o ... cofetarie. Se numeste Demel. "Este refugiul cel mai rafinat al Vienei pentru iubitorii de prajituri", asa este descrisa in ghidurile turistice.

S-a nascut in 1786, iar in 1857 a fost vinduta celui ce-i poarta numele, Cristoph Demel! Aceasta cofetarie a fost apreciata atit de imparatul Franz Iosef, cit si de Sissi, desertul acesteia favorit fiind serbetul violet preparat la Demel.

Iarna, in 31 decembrie, cei de la Demel obisnuiesc sa prepare "live" in fata cofetariei si sa ofere gratuit trecatorilor prajiturele din ciocolata.

Vitrina a fost bogat decorata cu bunatati, astfel incit nu ai fi putut rabda sa ramii doar afara si sa te uiti, asa ca am intrat increzatori si de aceasta data. Salonul de la intrare, intesat de cumparatori, este si locul unde poti servi o cafeluta si minca o prajiturica...

Salonul unde savurezi delicatesele linistit este la etaj. Urcind scarile, poti urmari munca de laborator:

Laboratorul Demel Litere dulci

Decorat in stil vechi, salonul este impresionant ...

La fel si clientela. Distinsa si eleganta, o doamna vieneza a ales Demel pentru a savura presa, cafeaua si prajiturile

Ne-am bucurat de gustul unui delicios Apfelstrudel, parte esentiala a bucatariei austriece. Aluatul este foarte subtire, iar compozitia, mar ras, scortisoara, stafide, si glazura te fac sa te lingi pe degete:

Excelent a fost si Sachetorte, prajitura pentru care s-a dus timp de 7 ani o batalie pentru recunosterea originii retetei. Un blat de pandispan des, cu cacao cit cuprinde, acoperit cu gem de caise si glazurat cu ciocolata, Sachertorte a fost inventat se pare in 1832 de Franz Sacher, a facut si face mare vilva datorita gustului sau.

Ne-am mai comandat o placinta cu spuma de lapte si aroma de vanilie, la fel de buna precum celebrele ei surate prezentate mai sus ...

Bucataras Oana a gustat si Dobostorte , prajitura inventata de bucatarul maghiar Lajos Dobos: sase straturi separate de aluat usor, imbinate cu o crema de ciocolata, iar deasupra avem caramel taiat in segmente si ornamentat.

Iar Bucataras Irina a gustat din Ana Demel Kaffee, cafea cu frisca si lichior de portocale ...

La plecare, nu poti sa nu treci printre minunatele rafturi pline cu bunatati. Ai o larga paleta de suveniruri dulci ...

Bomboane si braduti

In concluzie, daca ajungeti in Viena, treceti si pragul acestei cofetarii ... N-are legatura cu locurile unde mincam, inainte de '89, savarine sau indiene cu prietenii :)

Comentarii (39)

18.01.2010, 20:26

de ce Miha? eu m-as duce si tot as gusta din toate, ca pana nu simte papila mea, dejaba..dar am tot auzit ca dulciurile noastre ar fi mult mai savuroase, aromate, decat prin multe tari europene...cred ca depinde si de cat de 'natur' or fi ingredientele, cine stie..

ana

ana
24.01.2010, 08:59

Ce frumos ,la noi cand?

09.02.2010, 01:26

Nici nu-ti dai seama ce placere mi-ai facut cu acest articol...........ma si vad pe Mariahilferstrasse..........Viena,orasul meu de suflet.
Multumesc si

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]