Cum, cand, ce si cat mancam?

Postat de Hutzanca in Cu de toate pe 18 Feb 2011, 09:45

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Pentru a da un raspuns corect la intrebarile acestea, trebuie sa cunoastem indeaproape legatura armonioasa care trebuie sa fie intre alimente, modul lor de preparare si sanatatea noastra.

CUM?? Stim toti ca sunt persoane care din variate motive iau masa la ore foarte nepotrivite si mai ales in mare graba. Daca mancam in graba inghitim alimentele nemestecate indeajuns, ceea ce ingreuneaza la maxim munca pe care o face stomacul.
In timp ce luam masa este indicat sa nu avem alte preocupari decat aceea de a manca. Uitatul la televizor, cititul, certurile, vorbitul,  ingreuneaza digestia.
De asemenea, nu este bine sa mancam nici prea fierbinte, nici prea rece, pentru a ne proteja astfel mucoasa esofagului si a stomacului…
Asadar, pentru ca mancarea sa fie mestecata bine este imperios necesara o atentie maxima mentinerii sanatatii dentare.
Lipsa dintilor sau durerea fac ca alimentele sa fie insuficient mestecate si va obliga stomacul la o munca in plus si sfarsim prin a ne imbolnavi intregul aparat digestiv. Se stie ca o masticatie mai lunga aduce dupa sine nu numai usurarea digestiei, dar si starea de satietate.
O importanta principala o are si modul in care se prepara alimentele,  pentru ca in timpul prelucrarii culinare unele substante hranitoare necesare noua trec in apa de fierbere, putand deveni complet nefolositoare…Iar la substatele daunatoare ce rezulta din prajirea intensa a grasimilor, nici nu vreau sa ma gandesc!
Trebuie sa fim constienti ca o mancare gustoasa, nu este totdeauna si bine tolerata de stomac si de organism in general.
In concluzie, acelasi fel de aliment poate fi preparat intr-un mod sanatos, sau intr-unul nociv care va dauna sanatatii, daca nu pe loc, atunci sigur in timp. De exemplu, un sos preparat intr-un fel poate fi bine tolerat de catre stomac iar, acelasi sos, din aceleasi ingrediente, preparat insa altfel, poate deveni greu de suportat pentru organism. Pentru a ne asigura o buna digestie, este bine ca lichidele sa le consumam numai la sfarsitul mesei.

CAND?? Pentru o stare optima de sanatate, un orar fix al meselor si repartizarea cantitatilor de hrana, au o foarte mare importanta.
Nu pot fi de acord cu persoanele care zic ca sunt prea ocupate pentru a-si lua micul dejun sau gustarile dintre mese. Normal, se poate intampla oricui ca dintr-un motiv anume sa nu-si poata lua masa la timp. Dar, aceste exceptii nu trebuie sa se transforme intr-o regula, pentru ca mai tarziu vom avea de suferit…Nu mai vorbesc de obiceiul foarte prost al unora dintre noi de a nu manca nimic dimineata sau de a manca foarte putin si ce-i mai grav si in fuga.
Nu faceti asemenea greseli, pentru ca o sa fiti in permananenta subalimentati exact in orele de maxima activitate a organismului! Iar cei care fac aceasta greseala,implicit vor mai face inca una, mancand peste masura seara si riscand astfel sa aiba o digestie foarte greoaie tocmai in orele de somn, cand si stomacul ar trebui sa se odihneasca. Si el, nu?
Ce trebuie sa intelegem din toate acestea?
In primul rand, numarul meselor dintr-o zi sa nu fie mai mic de trei!
La micul dejun consumati alimente care sa acopere cel putin un sfert din totalul caloriilor necesare unei zile. La masa de pranz, cea mai consistenta de peste zi, consumati mancare care sa acopere cam 40% din nevoile calorice ale organismului, in timp ce masa de seara va trebui sa fie mult mai usoara.
De asemenea, nu trebuie sa uitam de cele 2-3 gustari, in care putem rontai un fruct,un biscuite sau niste miez de nuca.

CE?? De regula, noi oamenii ne alegem mancarea cu care ne-am obisnuit si care ne face placere, netinand cont de faptul ca are sau nu are substante nutritive pentru organism sau netinand cont de modul in care a fost preparata. Stim cu totii ca sunt unii dintre noi mananca dezorganizat, pentru a-si satisface propriile placeri, neselectand alimentele care le sunt strict necesare.
Nu intotdeauna o alimentatie variata este si sanatoasa, pentru ca unele alimente, chiar diferite ca aspect sau gust, pot face parte din aceesi categorie nutritiva. Pentru ca nu exista nici un aliment care sa contina toate principiile nutritive necesare, ele trebuie asociate in compunerea unui meniu zilnic, iar modul de prelucrare culinara are un rol extrem de important in asigurarea unui echilibru alimentar sanatos.
Felul intai de mancare are o importanta foarte mare, pentru ca acesta poate sa inhibe pofta de mancare prin miros sau aspect neplacut. Pe de alta parte, poate stimula apetitul, daca este prezentat intr-o forma atragatoare si contine alimente proaspete si variate.
Felul doi, de rezistenta, cum se zice, provoaca din partea stomacului un efort mai mare pentru digestie. Este indicata o bucatica de carne in mancare, cu garnitura din legume neaparat! La sfarsitul mesei, cand suntem deja saturati si stomacul este in plin proces de digestie, nu putem simti o placere gustativa mai deosebita decat pentru alimente usoare si savuroase, care nu necesita un efort digestiv in plus. Din aceasta cauza, fructele de sezon sau deserturile usoare sunt cele mai indicate pentru a incheia o masa.

CAT?? Organismul nostru are nevoie in fiecare zi de o anumita cantitate de energie, care este furnizata in mod natural de hrana pe care o ingeram. Aceasta cantitate este o ratie alimentara, care este foarte diferita in functie de varsta in primul rand, de sex (masculin sau feminin), de munca pe care o facem si de starea de sanatate.
De exemplu, copiii si adolescentii, aflandu-se in plin proces de crestere, au nevoie de hrana tot atat de substantiala ca si adultii, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ.
Cu inaintarea in varsta, adultilor le scad nevoile calorice, ajungand ca in jurul varstei de 65 de ani sa fie suficiente si alimente cu valoare energetica mai scazuta.
Avem in jurul nostru destule exemple de persoane, desigur, care nu tin cont de nimic, nu au vointa si spun ca tot o sa moara la un moment dat si manaca tot ce la cade in mana, nu conteza ce si mai ales cat...
Trebuie sa tinem cont! Mancand peste masura si orice si oricat si oricum si oriunde, groapa ne-o sapam singuri, cu dintii!!

Comentarii (7)

19.02.2011, 21:39

20.02.2011, 15:37

Sincera sa fiu cand am vazut titlu articolului si stiind ce pb au cu greutatea mai toti oamenii raspunsul care mi venea in minte era Cum mancam? prost ! Cand? Prea des! Ce ? prea mult ))) serios vorbesc. Eu am reusit sa slabesc de la Rev cu ceva peste 6 kg si fara sa tin o dieta anume doar schimbandu-mi stilul alimentar si ce emai important facand miscare daca va intereseaza vin cu detalii

LUK

LUK
21.02.2011, 23:09

da da..hai cu detalii Sylvia..interesant articol

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]