Plante de cules în luna aprilie

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 5 Apr 2013, 22:00

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

 Ciuboţica cucului (Primula officinalis Hill. Sin Primula veris L., fam. Primulaceae)

Această plantă perenă, ierbacee (de aprox. 20 cm.înălţime) creşte prin poienile şi paşunile din zona de deal, în special în locurile umede.

În scop terapeutic se folosesc mai ales florile (care apar în aprilie) şi rizomii cu rădăcini. Frunzele, foarte bogate în vitamina C, sunt şi ele întrebuinţate.

După culegere, planta se usucaă la soare, partea subterană, rizomul (de culoare albicioasă sau roşiatică) şi rădăcinile fiind bine curăţate de pământ. Toate părţile plantei sunt bogate în potasiu, calciu şi sodium, conţinând şi o serie de enzime şi saponine importante.

În afară de faptul că stimulează producerea laptelui, ciuboţica cucului este un excelent fluidifiant al mucusului bronşic şi un expectorant foarte bun. De aceea, este recomandat în toate afecţiunile pulmonare, favorizând eliminarea secreţiilor patologice din alveole. Mai are acţiune sudorifică, antifebrilă, diuretică şi calmantă.

Se be ape stomacul gol. Decocţia se face din 50 de grame (flori sau/şi frunze) la un litru de apă.

Decocţia de rădăcină, care are cel mai puternic efect expectorant, se face din 30 de grame la litru de apă; se fierbe cinci minute şi se mai lasă vasul acoperit un sfert de oră. Se beau trei ceşti pe zi, între mese. Acelaşi efect benefic în bolile pulmonare îl are sucul făcut din flori bine tocate (60 de grame), amestecate cu apă şi miere.

Fumăriţa (Fumaria officinalis L., fam. Fumariceae)

Această plantă este utilizată în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, iar tradiţia susţine că ea ar avea, printre alte virtuţi, pe aceea de a încetini procesul de îmbătrânire.

Se utilizează întreaga plantă, dar în special partea sa aeriană. Are proprietăţi tonice, depurative, de ecilibrare a secreţiei biliare (făcând-o saă crească atunci când este scăzută, şi  să scadă când este în exces), de fluidizare a sângelui. Astfel, folosirea sa este benefică în bolile ale ficatului şi aparatului urinar, în arteroscleroză şi hipertensiune. De asemenea, se foloseşte în curele de detoxificare din timpul primăverii şi mai este recomandată în cazurile de obezitate.

Infuzia de fumariţă se prepară din 50-80 de grame de plantă uscată sau 30-40 de grame plantă verde la un litru de apă; gustul este foarte amar. Se bea o ceaşcă de ceai, înainte de mese.

Comentarii (7)

05.04.2013, 22:18

)))

05.04.2013, 22:48

))

06.04.2013, 19:58

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]