Tot ce trebuie sa stii despre apele minerale de pe piata - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 11 Aug 2016, 09:02

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre diversele tipuri de ape minerale de pe piata..

Aportul de apa este esential pentru viata, pentru toate procesele metabolice ale organismului. 

De aceea este bine sa stim tot timpul cu ce fel de apa ne hidratam si care sunt diferentele intre diversele tipuri de apa de pe piata.

Diferite tipuri de apa:

1. Apa minerala este o apa pura din punct de vedere microbiologic, naturala, din izvoare subterane; in Romania predomina apele mediu mineralizate, hidrogen-carbonatate;  din ce in ce mai populara este apa plata, o apa oligominerala (sub 1g/l minerale) sau minerala (1-10g/l), cu continut redus de dioxid de carbon.

2. Apa de izvor - apa pura, slab mineralizata

3. Apa de masa - provine din surse variate, tratata in prealabil pentru consum

4. Apa distilata nu contine saruri minerale

5. Apa medicinala, recomandata in cure, de catre specialisti (de exemplu, in Ungaria apa denumita ‘Iancu de Hunedoara’, bogata in sulfat de sodiu si sulfat de magneziu)

Aportul de minerale este asigurat in primul rand de alimentele din dieta, care le aduc sub forma compusilor organici, dar apa are si ea un rol important, datorita, in primul rand absorbtiei crescute, facilitate de mediul lichidian. 

Cele mai frecvente minerale din apa sunt:

- electroliti cu sarcina pozitiva (cationi): calciu, magneziu, sodiu, potasiu

- electroliti cu sarcina negativa (anioni): bicarbonat, clor, sulfat, azotat

Dintre metale: mangan, fier, fluor, siliciu, seleniu, zinc.

Gazele prezente in apa sunt oxigenul, in cantitate mai mare in apele de suprafata si dioxidul de carbon, in apele subterane.

Echilibrul acido-bazic se exprima prin ph. O apa este considerata acida la ph<6,8. Apa neutra cu ph intre 6,8-7,2 si apa alcalina la ph>7.2

In general, apele minerale carbogazoase au ph acid datorita acidului carbonic.

Care este apa ideala pentru consum?

In primul rand, alegerea este una subiectiva, fiecare avem preferinte individuale, uneori testam cat mai multe variante.

- Pentru bebelusi este recomandata o apa oligominerala, cu un continut scazut de nitrati

- Pentru copii si femei dupa menopauza, apa cu un continut ridicat de calciu

Sportivii dupa antrenament au nevoie pentru remineralizare de o apa cu continut ridicat de sodiu si clor

Inainte de masa apa carbogazoasa mineralizata stimuleaza digestia, ajutand absorbtia nutrientilor. Intre mese, apa plata sau oligominerala. Specialistii sustin ca asocierea apei la mancare se face in primul rand dupa textura sa (compozitia in dioxid de carbon) si in mai mica masura dupa gradul de mineralizare sau ph.

Legislatia europeana interzice atribuirea apelor minerale de roluri in preventia sau vindecarea vreunei patologii. 

Totusi, este dovedit ca minerale precum calciu, magneziu, zinc, au rol protector cardio-vascular. In schimb, sodiul este strans legat de valorile tensiunii arteriale, de aceea, cei cu hipertensiune arteriala au nevoie de o apa cu continut redus de sodiu (sub 50mg/l).

Este binecunoscuta legatura intre carenta de iod si patologia tiroidiana. Astfel concentratia redusa in iod a apei din anumite zone a fost legata de aparitia gusei. Exista si alte minerale in apa care pot scadea absorbtia iodului. De asemenea, dieta redusa in proteine sau bogata in alimente gusogene. La ora actuala, profilaxia gusei se face prin suplimentarea cu iod a sarii de masa.

Exista teorii care sustin legatura intre concentratia scazuta a fluorului din apa si aparitia cariei dentare (fluorul din apa se pare ca ar avea actiune protectoare impotriva aparitiei cariilor dentare). In schimb, in concentratii mari, fluorul poate deveni nociv pentru organism.

In solurile bogate in saruri de azot, apa contine nitrati, care nu sunt periculosi pentru sanatate decat dupa transformare in nitriti (de exmplu la temperaturi ridicate). Nitratii se pot transforma in nitriti chiar in organism, dupa consumul apei. Exista in trecut recomandarea ca femeile insarcinate sa testeze continutul in nitrati al apei consumate.

APA ALCALINA?

Organismul sanatos are mecanisme prin care isi pastreaza echilibrul acido-bazic, in special cu ajutorul rinichilor si al plaminilor. Nu avem nevoie de o apa speciala care sa faca acest lucru. Exista si exceptii, de exemplu, diareea severa poate determina pierderi gastro-intestinale de bicarbonat ducand la o stare de acidoza. De asemenea, insuficienta renala reprezinta incapacitatea rinichilor de a elimina cantitatea de acizi formata in mod normal in procesele metabolice. Acestea pot reprezenta situatii care sa necesite solutii alcaline pentru neutralizarea excesului de acid (de exemplu, solutii cu bicarbonat de sodiu), recomandate de catre medicii curanti.

Avand in vedere ca dieta omului modern (bogata in zahar, fainoase, proteine animale, exces de lactate) vine cu o incarcatura mare de valente acide, a aparut, ca revers al medaliei, moda dietelor alcaline promovate ca diete protectoare pentru organism.

Ne putem gandi ca dieta de post este o dieta de curatare, un tip de dieta alcalina, bogata in verdeturi, legume, leguminoase, frcute, uleiuri si fructe oleaginoase. Dieta fiecaruia dintre noi ar trebui sa aduca aceste alimente in proportie cat mai mare, cat mai curate si mai putin procesate.

Orice dieta am alege, hidratarea este esentiala si avem nevoie intr-adevar de o apa de calitate, care sa ne placa si sa ni se potriveasca. Echilibrul este cheia, nu cautarea miracolelor prezise de altii!

Surse articol: apeleminerale.ro Igiena Apei- prof. dr. S. Manescu (curs pentru studenti)
Sursa foto: linkedin.com  

Comentarii (3)

11.08.2016, 09:08

Buna dimineata!

11.08.2016, 09:19

Multumim de informatii.

11.08.2016, 09:45

Foarte util articolul!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs