Smantanita

de Miha in Dulciuri, 30 Apr 2009 | 63210 vizualizari

 

O reteta din cartea de bucate a bunicii...

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 250 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 linguri smantana
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema:
  • 200 g unt
  • 200 g zahar (cred ca merge si mai putin,mie mi s-a parut un pic cam prea dulce)
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • esenta de rom
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Smantanita:

Foi:

Se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat elastic.
Se imparte in 3 parti egale din care se intind 3 foi ce se coc pe dosul tavii in cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute.
Eu le-am intins direct pe fundul tavii,mi s-a parut mai usoara operatiunea,chiar daca s-au lipit un pic.
Dupa ce se coace foaia se despinde cu grija cat inca e calda.Cand se racesc foile devin casante.

Crema:

Laptele rece se amesteca impreuna cu faina apoi se pune la fiert la foc mic,pana se ingroasa.
Untul se topeste,dar nu de tot.Sa mai ramana bucati netopite.
Se mixeaza pana devine ca o crema,adaugam zaharul si mixam in continuare.
Cate putin se adauga in compozitia de lapte racita.Dupa omogenizare se imparte crema in 2 parti : in una se adauga vanilia si in cealalta cacaoa.

Glazura:

Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca,adaugam si esenta de rom,omogenizam si dam la rece.

Peste prima foaie se intinde crema cu cacao,se aseaza a doua foaie si se pune crema de vanilie,ultima foaie si glazura.
Se lasa la rece pana a doua zi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Smantanita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

babi5 1

18.12.2013, 15:36

Inna000001 1

02.02.2015, 16:21

La ingrediente nu se mentioneaza nimic despre vanilie. Se refera la zaharul vanilat? (cand se imparte compozitia in 2)

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert de 1 iunie-spuma de capsuni