Socata este o băutură răcoroasă, tradițională românească, foarte apreciata în zilele caniculare de vară. Socata nu este doar o băutură a sfârșitului de primăvară (socul înflorește din luna mai până în luna iunie), se poate prepara și în extrasezon, din flori uscate de soc, care se păstrează în pungi de hârtie, ținute la loc răcoros. Trebuie ținut cont că se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun în plus încă 2-3 flori uscate la rețeta de socată cu flori uscate față de cea cu flori proaspete. Dacă s-au scuturat florile, atunci va trebui să aproximați cantitatea. O inflorescență de soc înseamnă aproximativ 1-2 linguri de flori de soc uscate.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 l de socată.
Punem 1 l de apă într-o oală, impreuna cu zaharul la foc mic și lăsăm până când zaharul se dizolvă (nu trebuie să fiarbă). Oprim focul și lăsăm siropul să se răcească.
Între timp, pregătim celelalte ingrediente pentru socată. Apreciem cantitatea de florile de soc necesară și o punem în vasul pregătit pentru socată (o damigeană sau un borcan de 5 l). Răzuim o parte din coaja (coaja în exces va face socată amară!) de la lămâi, apoi le stoarcem pe amândouă. Sucul rezultat se pune peste flori, în damigeană. Se adaugă și lămâia fără zeamă tăiată felii și coajă de portocală, tăiată de asemenea felii. După ce s-a răcit, turnăm siropul peste florile de soc, în damigeană. Se adaugă şi restul cantităţii de apă împreună cu boabele de orez (am avut orez cu bobul mic așa că am pus ~12 boabe), care grăbesc fermentaţia mai bine decât drojdia şi nu dau gust și miros socatei. Se acoperă gura damigenei cu tifon (sau se pune o farfurie pe gura borcanului însă nu închideți complet) pentru ca să „respire”. Se lasă cam 4-5 zile la loc cald pentru ca să fermenteze, amestecând de cel putin doua ori pe zi. În funcție de temperatură și de cât de acidulată îți place, socata poate fi considerată gata chiar și după două zile. Dacă îți place mai „înțepătoare", o mai lași la fermentat. Când apa devine gălbuie și miroase plăcut a flori de șoc, gustați sucul. Dacă considerați că este gata, strecurați sucul printr-o sită deasă sau tifon, în sticle cu dop/capac și depozitați la frigider sau în cămară, în loc întunecos și răcoros.
1
Dacă vrei să prepari mai multă socată, aceasta poate fi congelată și păstrată astfel pentru mai mult timp.
2
Socata iese la fel de bună cu flori uscate ca și cu flori proaspete, doar că e nevoie să pui ceva mai multe, pentru a obține aceeași aromă.
3
Dacă pui socata în frigider, ai grijă să lași dopul la sticlă ușor desfăcut deoarece socata va continua să fermenteze.
4
Sucul în sticle se acidulează, ca și șampania, deci atentie, nu agitați sticla care a stat mai mult timp, înainte să o deschideți.
5
Recomand florile de soc din păduri deoarece sunt mai parfumate.
6
Evitați să folosiți socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de mașini și poluate.
7
Pentru un gust răcoritor desăvârșit, serviți șocată cu cateva frunze de mentă proaspătă.
8
Gustul de soc pare mai „pur” atunci când folosim boabe de orez pentru fermentaţie și nu drojdie.
9
Dacă doriți o socată pentru adulți, o puteți combina cu un vin spumant neutru, nearomat cu fructe.