Cum într-o zi se terminase felul principal, soluția a venit cu o rețetă rapidă pe care o aveam de la un chef sătmărean, o rețetă pe care o trecusem, imediat ce am aflat de ea, la ”Savori mediteraneene”. Evident, am mai intervenit la capitolul ”Ingrediente”, dar și la cel de ”Preparare” iar în final, rezultatul a fost pe placul tuturor, mai ales că în general ne plac pastele.
Spaghetele se pun la fiert în multă apă în care s-a adăugat un vârf de cuțit de sare.
Între timp se face sosul: cele două cepe roșii se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în uleiul de măsline. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun în tigaia cu ceapă, la foc mic, ca să se înmoaie. Se adaugă usturoiul pisat, vinul și sucul de roșii.
Când roșiile s-au înmuiat și alcoolul s-a evaporat, lăsând doar aroma vinului, se mai fierbe puțin sosul la foc mic, ca să scadă, iar apoi se condimentează cu: sare, piper, zahăr, cimbru și oregano. După încă 1-2 minute, se ia cratița cu sosul de pe foc.
Când spaghetele sunt fierte (cine agreează, le poate lăsa ”al dente”) se clătesc, se strecoară bine și se adaugă în sos. Se adaugă de asemenea conserva de ton, se amestecă ușor și după ce se decorează cu frunze de busuioc, se servesc imediat, calde.
1
Italienii preferă pastele ”al dente”, dar noi le preparăm așa cum ne plac.
2
Faceți sosul la foc mic și-l fierbeți ușor, până ce scade puțin, ca să aibă o consistență potrivită.
3
Serviți spaghetele imediat ce ați terminat să le preparați.