Care este alimentul care se vinde in toate supermarketurile si care ne distruge sanatatea

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 31 Mar 2016, 13:30

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

E ieftin, nu are oase, nu are un gust pregnant de peste, nici macar nu miroase prea tare a peste si se gaseste in toate supermarketurile.

Este vorba despre pestele pangasius, pe care romanii inca il prefera in detrimentul altor specii de peste mult mai sanatoase: pastrav, hering, crap etc.

Cu toate acestea, putini dintre cei care cumpara si consuma acest peste stiu si de unde provine si de ce este atat de "accesibil".

Cea mai mare parte a productiei de pangasius provine din apele Vietnamului, din raul Mekong, una dintre cele mai poluate ape, din cauza numeroaselor fabrici care-si varsa deseurile aici.

Pestele pangasius nu s-a adaptat in mod natural la mizeria din aceasta apa, ci a fost creat special pentru a supravietui si pentru a curata apa de mizerie.

Cercetatorii chinezi au incrucisat mai multe specii pentru a obtine un peste cu toleranta ridicatala la toxine si care se si hraneste cu unele dintre aceste deseuri.

Hrana pestelui pangasius consta in bacterii si microorganisme, resturi de pesti morti si alte deseuri menajere. Din acest motiv i se mai spune si "pestele sanitar" sau "porcul apelor".

Exista si zvonuri conform carora, pentru obtinerea unor pesti pangasius mai mari, s-a apelat la injectarea cu hormoni proveniti din urina deshidratata.

Oricum, subiectul este unul destul de controversat si, avand in vedere ca este vorba despre o industrie cu profituri extrem de mari, autoritatile prefera sa nu se pronunte pe acest subiect. 

Noi va sfatuim sa evitati pe cat posibil acest tip de peste. 

Vedeti si documentarul de mai jos: 

Sursa articol: csid.ro
Sursa foto: sanatate.bzi.ro

Comentarii (5)

31.03.2016, 14:21

Pui cu hormoni, fructe si legume tratate si injectate, apa cu cianuri.....mai avem ceva sigur?

26.02.2017, 06:42

Si acum Somonul...
"In Norvegia, situatia privind cultivarea
> pestelui este catastrofala. La o ferma atat de
> mica creste un numar atat de mare de peste, 2
> milioane de unitati de somon. Pestele se
> imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie:
> necroza pancreatica si anemia infectioasa a
> somonului a capturat toata Norvegia. Insa, acest
> lucru este tainuit de consumatori", spune Kurt.
> Activistul are colectate probe, inregistrari
> video, care arata cum muncitorii de la
> crescatorii toarna in apa un pesticid puternic cu efecte
> neurotoxice.
>
> "Ei insisi trebuie sa poarte masti si costume de
> protectie, ca sa nu fie afectati de substantele
> chimice destinate curatarii rezervoarelor de apa
> de paraziti. Astfel, somonul se imbiba cu aceste
> produse chimice, ceea ce ar putea ameninta
> sanatatea consumatorului. Somonul norvegian este
> cel mai toxic aliment din lume, si asta in
> conditiile in care industria pescuitului ocupa al
> doilea loc dupa venituri in Norvegia''.
>
> Pe fundul lacurilor pline cu apa de ploaie se
> gaseste un reziduu de 15 m incarcat cu bacterii,
> resturi de furaje putrede si substante chimice
> care sa distruga parazitii. Nivelul de
> contaminare este foarte inalt. Substante toxice,
> excremente de peste... Fundul marii este complet
> distrus, e ca o fabrica de gaz. Bule de metan si
> pesticide identice unor atacuri cu gaze'',
> relateaza Kurth dupa ce a folosit camere subacvatice spion
> pentru a filma.
> O alta problema a pescarilor norvegieni este asa
> numitul paduche de peste, ce paraziteaza pe corpul pestelui
> si il ucide.
>
> "Paduchele intre timp devine rezistent la
> chimicale asa incat pescarii sunt nevoiti sa
> folloseasca pesticide tot mai puternice, iar
> acest lucru se reflecta negativ asupra pestilor.
> 50% din puietul de cod de la ferme se naste cu
> mutatii genetice. Pestii nu pot sa inchida gura.
> Aceasta mutatie genetica nu dispare timp de opt
> generatii. Consumatorul cand vede un peste ca
> acesta, nu doreste sa-l manance, daca insa i se
> taie capul, nimeni nu observa", mai spune el.
>
> Somonul mutant are si carnea friabila.
>
> "Acest lucru nu ar trebui sa existe, carnea
> somunului are consistenta elastica. Dupa cum
> stiti, somonul salbatic are 5-7% grasime, iar cel
> crescut artificial tocmai 15-34% grasime. Si
> toate toxinele se acumuleaza in tesutul adipos.
> In consecinta, acest peste devine cel mai toxic
> din lume", subliniaza ecologistul.
>
> La randul sau, toxicologul francez Jerome Ryuzzen
> confirma declaratiile ecologistului.
>
> „Intr-adevar, gradul de contaminare a somonului a
> crescut foartte mult. Este de 5 ori mai nociv si
> toxic decat orice alte produse. Aceste toxine ar
> trebui sa fie evitate in consum, pentru a reduce
> riscul de expunere a organismului'', a subliniat
> toxicologul.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

pe 30.11 la 18:08

Cozonac Stollen - Reteta clasica pentru desert traditional german de Craciun

pe 30.11 la 18:00

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

pe 30.11 la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]