Smochinele

Postat de ionela2682 in Fructe pe 21 Feb 2012, 18:26

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Smochinele sunt fructele pe care le putem avea la dispozitie tot anul, pentru ca se conserva foarte usor daca sunt uscate. Dar aceasta este perioada in care gasim usor, la preturi bune, smochine proaspete. Si putine fructe sunt mai bune decat smochinele proaspete. Textura moale, aroma, gustul, toate, se combina perfect.

La capitolul calorii ai putea spune ca nu stau foarte bine, deci 200 de grame de smochine ajung doar la vreo 160-170 de calorii. Dar 200 de grame inseamna vreo 4-5 smochine. Te poti limita la 2-3 fructe si toata lumea o sa fie multumita.

In ceea ce priveste nutrientii, smochinele sunt foarte bogate in potasiu si magneziu, 100 de grame de fruct proaspat sau uscat aducand circa 20 la suta din necesarul zilnic. Sunt si foarte bogate in fibre, ceea ce le face extrem de utile in dietele care urmaresc scaderea in greutate.

Dulceata delicata a smochinelor vine din cele 15 grame de zahar din 100 de grame de fruct. Ceea ce nu-i deloc mult. La capitolul vitamine o smochina seamana cu o pilula cu... multivitamine. Contine vitamina A in toate formele posibile, de la retinol, la betacaroten, dar si B1, B2, B3, B6, plus vitamina C, cat intr-o portocala si multa vitamina E. La acestea se mai adauga vitamina K si acid folic, in doze demne de luat in seama.

Pe langa potasiu si magneziu, unde cantitatile sunt impresionante, nu exista mineral necesar organismului pe care smochinele sa nu-l contina. Au calciu (circa 10 la suta din doza zilnica in 100 de grame de smochine), mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc, molibden, fier si cupru. Nu contine omega 3, dar are omega 6, alaturi de alti acizi esentiali fundamental necesari, scrie WH Food.

Smochinele sunt un mare ajutor in formarea unor structuri osoase solide, prin proportia de minerale, sunt un adevarat stimulator cardiovascular si echilibreaza foarte repede nivelul colesterolului din sange. Continutul foarte mare de vitamina A, derivati si precursori fac din smochine un medicament pentru prevenirea degenerescentei maculare. Iar la toate acestea se adauga la o colectie impresionanta de antioxidanti specifici.

In medicina chineza, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.

O parte din toate aceste beneficii se pastreaza in dulceata de smochine. Smochinele uscate pastreaza integral calitatile fructelor proaspete cu precizarea ca au o valoare dubla a caloriilor, prin uscare fiind elimina apa naturala din smochine, in proportie de 79% in frunstele proaspete. Deci, sa profitam de beneficiile smochinelor!

http://www.dietetik.ro/smochine/7632.html


Comentarii (7)

21.02.2012, 20:10

adevarat ca sunt bune

21.02.2012, 21:50

mamei ii plac foarte mult cele proaspete,pe mine nu m-au tentat,dar citind imi dau seama ca's o comoara.
cumnatul meu are in gradina,nu sunt prea pretentioase

22.02.2012, 12:01

Foarte interesant articolul. Smochinele sunt preferatele mele si sunt f f sanatoase.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu vișine și mac, dulce și savuros

pe 27.01 la 14:58

Rețeta gustoasă de turte cu cașcaval la cuptor

pe 27.01 la 08:25

Plăcinte ardelenești cu cartofi și brânză de burduf, grozav de gustoase

de RODIMUR 8

pe 26.01 la 12:57

TOP
utilizatori

oanapl

4301 puncte

Panacris

1462 puncte

mihaelar63

1183 puncte

Mitinita

1100 puncte

MotanLaOale

1087 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]