Tipuri de faina fara gluten

Postat de adnia in Dieta pe 13 Ian 2013, 15:38

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

De cand am "intrat in bucatarie", ca sa zic asa, am avut ocazia sa intalnesc o multime de oameni, deosebiti, cei mai multi dintre ei. Insa, asa cum ma si asteptam, aproape fiecare are o afectiune sau sensibilitate, chiar si eu (dar despre starea mea medicala povestim alta data), ceea ce m-a facut sa ma intereseze tot mai mult problema nutritiei.

Postarea de astazi se refera la persoanele care sufera de boala celiacala, sau, asa cum o cunoastem noi, intoleranta la gluten.Aceasta este o afectiune cronica a intestinului subtire de natura autoimuna (propriul sistem imunitar provoaca afectiunea), ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putandu-se manifesta la orice varsta. In Romania, aproximativ 2% din populatie sufera de asa ceva.

Una din provocarile dietei fara gluten este inlocuirea fainii de grau cu faina fara gluten , dar  fiecare tip de faina se comporta diferit.Pentru a obtine gustul si textura optime pt fiecare persoana in parte, este nevoie, uneori sa ne gasim singuri proportiile si consistentele . Pe piata exista multe tipuri de faina fara gluten, chiar si mixuri gata facute, dar eu, ca si multe alte persoane, prefer sa-mi prepar singura propirul mix de faina, avand in vedere nu doar pretul din comert, ci si faptul ca stiu exact ce si cat anume contine mixul meu de faina.

Eu imi obtin faina prin macinarea cu rasnita a diferitelor cereale, uneori chiar de mai multe ori, pana capata finetea unei faini normale. Abea apoi recurg la amestecuri. intotdeauna prepar cantitati mici de faina, cam cat cred eu ca-mi ajunge pt. reteta in cauza si fac acest lucru pt. ca imi doresc ca mixurile mele sa fie proaspete mereu. Pana acum am incercat o varietate de tipuri de faina si o sa le enumar mai jos, impreuna cu cele pe care le mai pe wishlist, si care asteapta cumintele sa le vina randul (unele dintre ele sunt mai putin cunoscute si inca nu stiu de unde sa mi le procur, dar aflu eu:)):

Faina de migdale
Faina de migdale este foarte moale si are acelasi aspect ca si faina alba traditionala dar cu o aroma specifica folosita foarte des in produsele de patiserie . Este facuta din migdale crude  si pentru ca nu creste usor este recomandata in retete rapide care nu necesita dospire, biscuiti, fursecuri, etc.

Faina de in
Faina de in este foarte bogata in acizi omega 3 ,are o  usoara aroma de alune si merge foarte bine in retetele de paine rapida, tort, prajituri pufoaset. Se pastreaza la rece pentru a mentine valoare nutritiva .

Faina de alune
Faina de alune este bogata in vitamine . Are o aroma perfecta pentru biscuiti , cookies , fursecuri si chiar prajituri . Nu este recomandata pentru paine pentru ca nu lasa aluatul sa creasca, dar se poate folosi cu succes la prepararea unor lipii.

Faina de quinoa
Faina de quinoa este bogata in proteine . Se  foloseste la clatite , fursecuri , paine , prajituri, biscuit, etc, dar nu in cantitati mari. Faina de quinoa nu are un gust specific.

Faina din seminte de dovleac
Faina este facuta din seminte de dovleac crude si are o culoare intunecata cu o aroma specifica  si se foloseste in panificatie sau patiserii.

Faina de orez
Faina de orez alb este bogata in proteine . Este o faina care trebuie folosita in cantitat imici pentru a nu capata un gust prea pronuntat de orez, sau sa devina lipicioasa.Merge foarte bine in retetele de sosuri , ingrosarea ciorbelor si chiar in retetele de paine sau biscuiti dar cu moderatie. 

Faina de orez brun este recomandata pentru prepararea painii, pentru ca ajuta la formare unei cruste frumoase si crocante (in aceeasi idee se poate folosi si la prajirea crevetilor, carnii de pui, peste, etc). Este gustoasa si foarte nutritiva , si se combina bine cu faina de hrisca.

Faina de hrisca
Faina de hrisca are un gust specific si se foloseste in cantitati mici , are o culoare intunecata este foarte fina si moale . Este recomandata pentru briose , biscuiti si prajituri dar cu moderatie. Intotdeauna se combina cu amidonul de porumb sau faina de tapioca pentru a obtine compozitia ideala .

Faina de amaranth
Amaranth-ul este o samanta veche folosita pe scara larga in Mexic . Este deosebit de dens si se adauga doar o treime din necesarul de faina dintr-o reteta sau se poate amesteca cu alt sortiment de faina . Amaranthul necesita putina apa dar si mai mult timp de gatire.

Faina de naut 
Faina de naut este inlocuitorul perfect pentru faina de soia . Este o faina care se poate folosi la ingrosarea sosurilor , supelor , tocanitelor , la prepararea preparatelor falafel si pakoras se poate adauga si in aluatul de paine pentru ca o face mai ferma si ii da o aroma aparte, deci e nevoie de moderatie in cantitatile utilizate .

Faina de cocos
Faina din nuca de cocos este dulceaga, cu un gust delicat si frecvent utilizata in retetele de paine rapida, deoarece ajuta aluatul sa creasca mai repede, biscuiti, prajituri, etc . Este o faina cu un continut ridicat de grasimi saturate , fibre si proteine .

Faina de porumb Faina de porumb este mult mai cunoscuta la noi  si sub numele de malai. Se gaseste in granulatii diferite: dure sau fine. Este perfecta pentru tortilla , mamaliga , balmos , briose si peste . La noi in tara se foloseste si in paine dar in cantitati destul de mici .

Amidonul Amidonul se extrage din porumb sau din cartofi. Cel din porumb este perfect pentru ingrosarea cremelor , sosurilor , tocanitelor sau pentru budinci si chiar pentru a face prajiturile mai pufoase .Este recomandat pentru prajituri pentru ca nu are nici un gust spre deosebire de amidon de cartofi .

Amidonul de cartofi trebuie folosit in cantitati mult mai mici decat amidonul de porumb pentru ca folosit in cantitati mari are un gust specific care se simte destul de tare . Se poate folosi in prajituri , sosuri dar repete , in cantitati mici . 

Faina de mei
Faina de mei este usor de digerat , dulce si untoasa . Merge foarte bine in clatite si tortilla dar intotdeauna combinata cu alte sortimente de faina.

Faina de fistic
Faina de fistic este minunata pentru deserturi si are o valabilitate foarte mare . Este o faina aromata si merge foarte bine in retetele de biscuiti, pentru a le da o aroma specifica.

Faina de tapioca
Este o faina cu un gust specific si se foloseste impreuna cu alte sortimente de faina cum ar fi faina de orez  brun , hrisca sau mei . Se poate folosi ca amidon pentru sosuri , in retetele de paine sau biscuiti .

Faina de soia
Faina de soia se poate folosi impreuna cu faina de orez brun sau faina de malai . Are o aroma specifica si trebuie folosita in cantitati destul de mici .

Faina de ghinda
Faina de ghinda se pastreaza foarte bine chiar si pentru timp indelungat . Este o faina destul de grea si actioneaza foarte bine cand cantitate de faina din reteta este adaugata mai putin de jumatate , eventual se poate amesteca cu alt sortiment de faina fara gluten .

Guma de xanthan
Guma de xanthan este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala . Se foloseste in sosuri , inghetate ,sosuri pentru salate , produse lactate si produse de patiserie .

Guma de guar
Guma de guar este un ingredient foarte popular in produsele si retetele fara gluten deoarece creste aluatul repede si este mult mai gustoasa o reteta care contine guma de guar .

 

 

 

 

Comentarii (9)

13.01.2013, 16:55

eu am folosit ceva mai multe...dar vreau sa le incerc si pe celelalte!

13.01.2013, 18:52

Interesant!

13.01.2013, 20:01

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]