Aceasta reteta este o legenda a bucatariei englezesti si poarta numele unui duce. Se spune ca preparatul este numit in cinstea ducelui britanic Wellington si al victoriilor sale pe campul de lupta pentru, deoarece nobilul englez iubea fripturile de vita, ciupercile si pateurile din aluat de foitaj. Alte surse sustin ca numele este doar inspiratia unui bucatar britanic hotarat sa schimbe denumirile frantuzesti ale vremii. Indiferent cine si de ce a numit-o asa, i-a dat identitate si un nume greu de uitat. Carnea invelita in mantie de legume si prosciutto se odihneste perfect in crusta croncanta de aluat.
Desi este un preparat clasic, asta nu inseamna ca este si usor de facut. Trebuie respectati cativa pasi relativ simplii si sa aveti grija in alegerea carnii. Daca nu va pricepeti, rugati macelarul sa va dea o bucata de carne de vitel frageda.
Carnea trebuie trasa cateva minute in tigaie, pe fiecare parte, pana este usor rumenita la exterior.
Lasati carnea sa se raceasca si va puteti apuca de umplutura de legume. Taiati ceapa si usturoiul marunt si caliti-le in unt si ulei de masline. Dupa 10 minute adaugati si ciupercile curatate si taiate felii subtiri, adaugati vinul, cimbrul, sarea de mare si piperul dupa gust. Nu stiu daca stiti, dar ciupercile nu trebuie spalate sub jetul de apa pentru ca isi pierd din intensitatea gustului, in schimb trebuie sa le curatati pielita exterioara. Se inlatura cu usurinta din interior spre exterior. Aruncati cotoarele pentru ca pot avea gust amarui.
Lasati pe foc pana lichidul se evapora, amestecand din cand in cand.
Asezati aluatul pe un blat de lucru presarat cu putina faina si intindeti cu faceletul. Asezati peste feliile de prosciutto, apoi peste patul de ciuperci, ceapa si usturoi.
Ungeti carnea folosind o pensula cu mustar dulce si asezati-o peste ciuperci.
Impachetati cu grija aluatul, avand grija sa nu se rupa si sa fie pe cat posibil ermetic pentru a nu se scurge zeama in timpul coacerii. Asezati aluatul pe hartie de copt si ungeti cu ou batut.
Introduceti in cuptorul preincalzit (220 grade) pentru 40 de minute. Dupa 15 minute am scazut temperatura cuptorului la 200 grade. Daca doriti friptura in sange este ok sa o preparati la 200 grade tot timpul coacerii si sa o lasati 30-35 min. Crusta de aluat trebuie sa prinda o culoare frumoasa aramie.
Pentru piure am fiert cartofii curatati si taiati cubulete cu fenicului curatat si taiat felii si putina sare. Cartofii au fiert cam 15 minute, iar feniculul are nevoie de doar 10 minute. Scurgeti legumele, adaugati untul, smanatana si sare dupa gust si mixati cu blenderul pana devine o pasta cremoasa. Aveti grija sa nu va ramana bucati de legume in piure!
Am servit preparatul alaturi de un pahar de vin rosu sec. A fost un pranz de-a dreptul delicios si va recomand cu caldura sa il incercati!
Pofta buna!