Cașcavalul pane este printre mâncărurile mele preferate, dar cu toate acestea, nu-l fac prea des, pentru că prepararea lui necesită foarte multă atenție și rapiditate, deoarece la temperatură mare se poate topi și ieși dezordonat din ”matca” sa. În urmă cu vreo două săptămâni am facut cașcaval pane la cuptor, ca să evit prăjeala și uleiul excesiv. Prepararea a fost la fel de dificilă, dar gustul final mi s-a părut la fel de plăcut.
Cașcavalul se porționează în felii de cel puțin 1 cm grosime.
Ouăle se pun într-o farfurie și se mixează ușor, cu puțină sare.
Separat, se amestecă pesmetul cu piper.
Se trece o felie de cașcaval prin ou, apoi prin pesmet și se mai repetă această operațiune încă de două ori, după care se depune pe un platou, în așteptare, sau direct în tava prevăzută cu hârtie de copt.
Se procedează la fel, până ce se pregătesc toate feliile de cașcaval.
În momentul în care se începe prepararea feliilor de cașcaval, se aprinde cuptorul, ca să se încălzească bine.
Se dă tava cu feliile de cașcaval pane la cuptorul preîncălzit. Cașcavalul pane se coace la temperatură mare, câte 10 minute pe fiecare parte, după care se scoate din cuptor, ca să nu se topească, de la căldura mare.
Cât timp se prepară și se coace cașcavalul pane, se curăță, se spală și se fierb cartofii natur, pentru garnitură.
Pentru prezentare și servire, se pregătește din timp un platou pe care s-a pus ”un pat” de salată verde tăiată fideluță. Cașcavalul pane se servește fierbinte, cu o garnitură de salată verde și feliuțe de roșii.
Cașcavalul pane fiind preparat dietetic, la cuptor și nu prăjit în ulei, garnitura poate fi și de cartofi prăjiți.
1
Cașcavalul trebuie să fie mai tare, mai legat, nu moale, ca să reziste la temperatura mare și să nu se topească imediat.
2
Feliile trebuie să fie groase de cel puțin 1 cm, din același motiv, ca să nu se topească ușor la căldură.
3
Treceți de câte trei ori consecutiv, prin ou și pesmet, feliile de cașcaval, pentru ca stratul care învelește cașcavalul să fie mai gros și să împiedice topirea lui.
4
Cuptorul trebuie preîncălzit, pentru ca prepararea să fie rapidă. În caz contrar, cașcavalul se va topi, va ieși din învelișul de ou și pesmet și se va întinde în tavă. Și mie mi s-a întâmplat asta, dar am întors imediat feliile, ca să nu se răspândească tot cașcavalul în tava de copt.
5
Coaceți feliile de cașcaval pane la foc iute, câte 10 minute pe fiecare parte.
6
Pregătiți din timp garnitura, pentru a putea servi cașcavalul pane imediat ce îl scoateți din cuptor.
7
Pentru că este preparat dietetic, în cuptor și nu prăjit în ulei, acest cașcaval pane se poate servi și cu cartofi prăjiți și salată.