Este reteta ce mama mereu o pune...insa acum pun eu si folosesc aceeasi reteta pentru ca ne si plac si tin foarte bine,..pot sa zic ca am avut de anul trecut in toamna pana acum in iunie si nu s-au inmuiat deloc.
1.
castravetii se spala foarte bine.
se aseaza intr-un borcan de 5 kg.(sau puteti sa ii puneti in borcanele mici).
intr-o oala se pun 5 litri apa si 5 linguri de sare mare.
se pun pe foc si lasam pana da cateva clocote.
apa fierbinte se pune peste castraveti in borcan si se acopera cu ciolofan.
aceasta prima operatiune se face seara.
2.
a doua zi,dimineata ,se scurge zeama din borcan ,se pune in oala si se pune iar pe foc si se dau 2-3 clocote.
se toarna iar apa fierbinte peste castraveti.
morcovul se curata se taie rondele.
greanul se curata si se taie bucati.
ardeiul iute se curata de seminte si se taie bucatele.
usturoiul se curata si se taie felii.
acestea se pun in borcan .
apoi deasupra s epun si funzele de stejar,mararul si frunzele de telina.
se acopera cu ciolofan,se leaga la gura borcanul si se lasa pana a doua zi in bucatarie.
apoi ii pastrati intr-un loc rece.