Chiftele cu oua de prepelita

de Retete cu Margareta Cismasiu in Mancaruri cu carne, 27 Mai 2015 | 3116 vizualizari

 

Unii spun ca originea chiftelei este in Turcia.Nu stiu cine le-a inventat,dar sunt traditionale (adica se fac din mosi-stramosi) atat la noi,cat si in multe alte tari:Turcia,Israel,Liban,Italia,Grecia.Se numesc diferit si se condimenteaza diferit,dar,la baza este compozitia de chiftea.
O istorie a chiftelei spune ca prin sec.XVI,ca si acum,pe strazile noastre erau multi caini hoinari.In aceste cazuri romanii apelau la "spiterul"de pe strada,adica farmacistul,care de obicei era neamt.Pentru a scapa de cainii vagabonzi acesta facea un "gift"pe care-l dadea cainilor.Ce era acest "gift"(a se citi ghift)?Era carne tocata facuta bot,in care farmacistul punea un pic de otrava pe care cainii o mancau si mureau.Vestea a mers din gura in gura si cuvantul s-a transformat in "chift".Gospodinele romance au invatat sa faca si ele rotocoale de carne tocata,dar nu mai puneau otrava in ele,ci le condimentau si le prajeau in ulei pentru a le manca.Astfel le-a ramas numele de "chiftele".
In ziua de azi chiftelele se fac ori mari de tot si le zice parjoale,ori mici,si le zice chftelute.Se prajesc in untura multa sau ulei sau se marineaza in sos de rosii.
La chiftelele de astazi am adus un plus de savoare pentru ca am pus in mijlocul lor cate un ou de prepelita fiert.Si au o consistenta si o savoare aparte datorita faptului ca ouale de prepelita sunt foarte proaspete,sunt primite direct de la producator,deci nu au stat zile intregi in rafturile magazinelor.
Furnizoarele acestor oua,prepelitele de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni sunt hranite si crescute natural,fara a fi stresate.Domnul Mihai Dumitru a trimis aceste oua ,mie si altor bloggerite,pentru a le testa in diferite preparate,in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romaneasca,initiat de Gina Bradea.
Amandurora le multumesc si pe aceasta cale pentru initiativa lor.

 

INGREDIENTE

  • 700 gr carne de porc,
  • 300 gr carne de vita,
  • 5-6 oua de prepelita,3
  • 4 linguri pesmet,
  • 3 catei de usturoi ,
  • sare,
  • piper,
  • putin patrunjel verde tocat marunt,
  • aprox.20 oua de prepelita fierte tari (nr de oua este egal cu nr.chiftelelor)
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftele cu oua de prepelita:

                Carnea de vita si de porc se toaca impreuna, obtinandu-se un amestec.Se poate folosi doar carne de porc,dar sunt mai gustoase cu un pic de carne de vita.Se adauga pesmetul,cele 5 oua de prepelita, crude,usturoiul pisat marunt.Cine nu are pesmet,poate sa adauge o felie de paine inmuiata in apa.Se stoarce bine si se adauga in compozitie.Se condimenteaza totul cu sare si piper,se adauga patrunjelul tocat marunt si se amesteca bine. Compozitia se framanta foarte,foarte bine.

             Ouale de prepelita se fierb tari,apoi se curata de coaja.

            Cu mana unsa cu ulei se modeleaza chiftele in al caror mijloc se pune un ou de prepelita.Chiftelele astfel formate se prajesc in ulei incins pe ambele parti,pana se rumenesc.Se scot pe un servet absorbant pentru a reduce surplusul de grasime.

              Se servesc calde,cu garnitura de cartofi piure.La fel de gustoase sunt si reci,servite ca aperitiv.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftele cu oua de prepelita" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (14)

dantes 1

28.05.2015, 10:52

Bune!!1

Panacris 1

28.05.2015, 14:33

mirela0911 1

21.06.2015, 16:29

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Hribi si pulpe cu usturoi