M-am hotârât să fac pentru vineri o ciorbă de fasole. E un fel de mâncare după care unii aleargă iar alţii se fac că nu vor să o vadă. În fine, de gustibus et coloribus non disputandum. Reţete sunt multe, eu o fac aşa cum îmi place mie, şi chiar îmi place.
Aşadar fasolea se pune la umflat în apă călduţă până când boabele pleznesc (dacă fasolea este bună). Se aruncă apa, se pune altă apă şi se firbe odată (eventual cu un pic de bicarbonat când dă în fiert), după care se aruncă apa şi se pune din nou apă curată pentru fiertura finală.
Cât timp se fierbe prima dată se curăţă ceapa, morcovul, ardeii şi ţelina. Se toacă cubuleţe (eu parte din rădăcinoase dau şi prin răzătoare) şi pregătesc pentru fiert.
Când a dat în clocot se pun legumele tocate şi piperul dimpreună cu foile de dafin şi se sare (de sare se poate potrivi şi spre final).
Când boabele sunt fiete de ajuns de bine se poate pune un pic de busuioc şi se pune bulionul (roşii tocate când suntroşii proaspete). La final se pune pătrunjelul şi se mai lasă la fiert doă-trei minute.
Acum la final vă spun că îmi place tare mult această ciorbă pe care o servesc cu orice fel de murături ori cu ceapă.
Poftă bună să aveţi şi nu uitaţi, sunt nebucătar :))
p.s Niciodată nu-mi iese bine poza finală. Ori e aparatul de vină, ori aburul ori cel care face pozele :D>:D<
1
Busuioc
2
Pătrunjel verde
3
Bicarbonat