De bună seamă (cel puţin din cele auzite) că cei care consumă fasole se împart în mai multe categorii. Unii, mai simandicoşi, spun că nu mănâncă, că deh, doar ţăranii mănâncă fasole; alţii, ar mânca, dar, dând vina pe faptul că nu fierbe bine (aşa spun ei), preferă tot mezelurile; o categorie aparte, cea în care mă aflu şi eu, susţine că fasolea este foarte bună la gust, sănătoasă şi indicată pentru organism pentru cele pe care le conţine (calciu, fosfor, acid folic, magneziu, fier). Asta ca să nu mai spun de gustul minunat cu care îmbie palpilele gustative, indiferent că e mâncată cu ceapă ori cu murături.
Întâi de toate trebuie să spun că fasolea am făcut-o la oala sub presiune. Pentru care motiv, am pus fasolea la umflat din timp (ar fi mers şi fără această etapă) şi ciolanul l-am porţionat şi l-am fiert un pic (cât să iasă din el impurităţile). Între timp am tocat legumele.
La momentul potrivit am pus toate ingredientele (mai puţin bulionul şi pătrunjelul verde) în oală, am adăugat apa (potrivind de sare) şi am pus la fiert totul. După cca 40 de minute am oprit, am răsturnat ciorba într-o altă oală, adăugând bulionul şi pătrunjelul verde, lăsând fiertura să dea în clocot aproximativ 5 minute.
Am servit atât cu ceapă cât şi cu murături.
Poftă bună!
1
pentru cine preferă, se pot adăuga la sfârşit şi câţiva grăunţi de usturoi tocaţi