Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...

de RODIMUR in Piine, 6 Apr 2018 | 6229 vizualizari

 

Ieri am împlinit 1 an de bucătăraș și ar fi trebuit să fac un tort, dacă țin cont de regula generală și de așteptările unor colegi. Dar cum nu am timp acum pentru tort, deoarece mă pregătesc pentru Paști (și cum nici păștile nu sunt gata încă) m-am hotărât să fac, în cinstea acestui eveniment, un colac, pentru dus la sfințit la biserică, în noaptea de Înviere, sau pentru a fi mâncat, în mod obișnuit, acasă. Adevărul este că mă pasionează de câtva timp împletiturile din aluat și acum a fost un prilej minunat să pun în aplicare cunoștințele achiziționate.
Am ales să fac un colac de 600 grame, împletit în 5, decorat cu trandafiri și frunzulițe și presărat cu mac. Pentru că rezultatul a fost pe măsura așteptărilor (colacul este bun, gustos și frumos!) voi mai face și alți colaci, dar mai mari.

 

INGREDIENTE

  • 600 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 225 ml lapte cald
  • 2 ouă
  • 3 lingurițe de zahăr tos fin
  • 40 ml ulei de floarea soarelui
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 ou (pentru uns)
  • 2-3 lingurițe de mac (pentru decor)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...:

Se pune făina albă cernută într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură se pune drojdia sfărâmată, sarea, zahărul și ouăle. Se amestecă ingredientele din mijlocul făinii și se adaugă lapte cald, puțin cîte puțin, până ce se dizolvă complet zahărul și drojdia.

Se încorporează toată făina, adăugând laptele cald, puțin câte puțin, după care se adaugă treptat și uleiul, până ce compoziția este omogenă, iar aluatul devine nelipicios și elastic.

Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, la loc călduros și ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin (adăugându-se făină) până ce se eliberează aerul care l-a umflat.

Se împarte aluatul în 5 bucăți similare și se lasă o bucată cât o minge de tenis, din care se va face trandafirul și frunzele.

Din fiecare bucată se formează un sul lung și uniform. Pentru împletire, se lipesc cele 5 suluri și se grupează 3 în partea stângă și 2 în partea dreaptă. Se ia din partea stângă sulul lateral de aluat și se trece peste celelalte două, din grupul său, în partea interioară dreapta. Din partea dreaptă se ia sulul lateral și se trece la fel peste sulurile din grupul său, în partea interioară a grupului din stânga. Operațiunea de împletire se face larg, nu strâns, pentru a permite aluatului să crească și se repetă până ce se împletesc sulurile toate, în întregime.

Se prind capetele împletiturii și se pune în forma de copt, de jur-împrejur. Capetele împletiturii se unesc cu grijă, pentru a da un aspect frumos colacului.

Din aluatul rămas se întinde o foaie mică, subțire din care se decupează rondele, care se suprapun, în șir, cam câte 1 cm, se rulează și se formează, astfel, un trandafiraș. Trandafirașul se pune, de regulă acolo unde există o imperfecțiune, sau unde s-au lipit capetele împletiturii.

Pentru frunze se decupează dintr-o foaie subțire de aluat, niște paralelipipede, crestate pe ambele părți. Când se pune frunza pe colac, se ascunde capătul ei sub floare și se întinde, ca să ia o formă frumoasă.

Se lasă colacul să mai crească puțin, se unge cu ou și se dă la cuptor. După ce a mai crescut puțin în cuptor, se scoate colacul afară, se unge din nou cu ou și se presară cu mac, după care se dă la cuptor unde se lasă până ce se rumenește frumos.

Poate fi folosit la sfințire în noaptea de Înviere, la diferite ritualuri, acasă, sau la biserică, sau poate fi mâncat ca atare, pentru că este tare bun și aspectuos.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, este necesar ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

2

Folosiți lapte cald, nu fierbinte, ca să nu se pripească aluatul.

3

Nu este nevoie să frământați mult aluatul, ci doar până se încorporează toate ingredientele, iar compoziția este omogenă, nelipicioasă și elastică.

4

Țineți aluatul la dospit într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

5

După ce răsturnați aluatul pe planșeta înfăinată, mai frământați-l puțin, ca să devină mai dens și pentru a elibera aerul.

6

Pentru aspectul colacului, este bine ca toate sulurile de aluat să aibă aceleași dimensiuni.

7

Nu împletiți strâns colacul, ci larg, pentru a permite aluatului să mai crească.

8

Elementele de decor (trandafirași, frunzulițe) au menirea de a ascunde unele imperfecțiuni, sau chiar și locul unde se lipesc capetele împletiturii.

9

Nu este obligatoriu să presărați mac pe colac, dacă nu vă place.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș..." nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

15.04.2018, 09:05

Mulțumesc frumos, Rocsi, pentru aprecieri și pentru felicitări!

RODIMUR 1

15.04.2018, 09:06

Mulțumesc frumos, Dante!

RODIMUR 1

15.04.2018, 09:06

Mulțumesc frumos, Mihaela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Colac cu mac