De obicei fac colțunașii cu brânză sărată, sau cu cartofi (de post) dar acum m-am hotărât să-i fac cu brânză dulce, de vaci, pentru că tot aveam la frigider ingredientele principale. Iar cu smântână alături, acești colțunași sunt excelenți!
Din ingredientele de mai jos am făcut 44 de colțunași.
Pentru aluat, se amestecă făina cu grisul și sarea și se frământă cu un ou și cu apă la temperatura camerei, adăugată puțin câte puțin. Se adaugă și cele două linguri de ulei de floarea soarelui și se mai frământă puțin, până ce aluatul devine elastic și potrivit de moale, după care se învelește în folie alimentară și se lasă "să se odihnească" timp de 30 de minute.
În acest interval de timp se prepară umplutura. Se mixează bine brânza cu: zahărul tos, vanilia și oul, până ce amestecul este omogen.
După ce aluatul "s-a odihnit" puțin, se transferă pe planșetă, se mai frămână puțin și se porționează în 2-4 bucăți din care se vor întinde, pe rând foi de 3-4 mm grosime. Se decupează cu forma specială, sau cu un pahar, cercurile de aluat din care se vor face colțunașii.
Se depune câte o linguriță de umplutură pe fiecare cerculeț de aluat, se pliază și se lipesc bine, după care se depun pe planșeta înfăinată (ca să nu se lipească) până ce se formează toți colțunașii.
Colțunașii se iau cu o spumieră și se lasă la fiert, într-o oală cu apă multă, clocotită, cu sare. În timpul fierberii se mai întorc colțunașii cu paleta, în oală, cu grijă, ca să nu fie striviți. Se lasă colțunașii la fiert 10-12 minute, până ce se ridică la suprafață, după care se iau cu spumiera și se depun într-un vas, uns cu unt în prealabil.
Ca să nu se lipească între ei, după ce au fost scoși de la fiert, colțunașii se stropesc cu unt topit, sau cu ulei încălzit, de floarea soarelui.
Se servesc calzi, cu smântână alături.
1
Aluatul acesta de colțunași poate fi prelucrat imediat, dar se va comporta mai bine, dacă va fi lăsat "să se odihnească" timp de 30 minute.
2
Foaia de aluat nu trebuie să fie prea subțire, ca să nu se rupă, la fiert, dar nici prea groasă, ca să nu devină tare.
3
Colțunașii trebuie puși la fiert, numai după ce apa cu sare clocotește. În caz contrar, colțunașii s-ar putea lipi de vas, sau între ei.
4
După ce scoateți colțunașii de la fiert, stropiți-i pe toate părțile cu unt topit, ca să nu se lipească între ei.
5
Colțunașii umpluți cu brânză dulce se servesc cu smântână.