Coltunasi cu branza sarata, reteta gustoasa din copilarie

de RODIMUR in Mancare copii, 18 Mai 2018 | 15269 vizualizari

 

Colțunașii sunt o mâncare ce-mi amintește de copilărie, așa că pentru a regăsi gusturile de odinioară, mai fac și eu, din când în când, de post, sau de frupt, pentru că sunt tare buni și ne plac mult.
Numiți, de-a lungul timpului și "călțunași", colțunașii pot avea diferite umpluturi și în acest caz se servesc ca: aperitive, fel principal, la masa de prânz, desert sau cină. Pe vremuri li se spunea "călțuni", sau "călțunași", iar în Transilvania și Bucovina, denumirea lor, mai veche este de "piroște". În Moldova, colțunașii se mai numesc și "chiroște" (la singular, "chiroașcă").
Colțunașii românești au corespondent și în bucătăria internațională: "pierogi" (în poloneză), "pelmeni" (în rusă), "manti" (în turcă), "ravioli", "tortellini", "cappelleti"...(în italiană). Acest preparat, cu diferite nume și sub diferite forme mai există și în bucătăriile: coreeană, kazahă, japoneză, chineză, mongoleză...
Pentru umplutură, ca brânză sărată, am folosit caș sărat de oi și din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 40 de colțunași cu un gust excepțional! Am socotit 5 porții de câte 8 colțunași consistenți și sățioși.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Coltunasi cu branza sarata, reteta gustoasa din copilarie
  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 2 linguri de gris
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare fină
  • 250 ml de apă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 250-300 grame de brânză sărată (caș sărat de oi)
  • 2 ouă
  • Pentru decor:
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 5-6 fire de ceapă verde
Portii: 5
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coltunasi cu branza sarata, reteta gustoasa din copilarie:

Cum se prepara Coltunasi cu branza sarata, reteta gustoasa din copilarie

Făina cernută și aerată, amestecată cu sarea și grisul se frământă cu un ou și cu apă la temperatura camerei, adaugată puțin câte puțin, iar la urmă și cu cele două linguri de ulei de floarea soarelui, în așa fel încât să rezulte un aluat elastic și potrivit de moale. Se învelește aluatul într-o folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.

Între timp se prepară umplutura. Se fărâmițează brânza și se amestecă bine cu cele două ouă, până ce rezultă o umplutură omogenă.

După 30 de minute, se transferă aluatul pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin și se împarte în două bucăți. Din fiecare bucată se întinde, pe rând câte o foaie cu o grosime de 3-4 mm și se decupează din ea, cu o formă specială, cercurile din care se vor face colțunașii. Cine nu are formă specială de făcut colțunași, va decupa cercurile de aluat cu un pahar și le va lipi prin presare și apoi cu furculița.

Se ia câte un cerc de aluat, se întinde pe forma înfăinată (ca să nu se lipească aluatul de ea) și se pune o linguriță de umplutură în mijloc. Se pliază forma și se strânge, pentru a lipi colțunașul format. Apoi se scoate colțunașul din formă și se depune pe planșeta presărată cu făină, ca să nu se lipească. Se procedează la fel până ce se termină de umplut toate cercurile de aluat. Resturile de aluat rămase după decuparea cercurilor, se transformă în altă foaie și se procedează la fel, pentru umplerea colțunașilor.

Se pune o oală cu 4 litri de apă la fiert și cu 1/2 lingură de sare fină. Când apa clocotește, se iau colțunașii cu o spumieră umezită și se lasă în oală. Se pot pune câte 10-12 colțunași odată la fiert și se întorc cu spumiera,din când în când, ca să fiarbă pe ambele fețe, având grijă să nu fie striviți. Colțunașii vor sta la fiert 12-15 minute și după ce se ridică la suprafața apei, se mai lasă încă 2-3 minute, după care se scot cu spumiera și se depun într-un vas încăpător, în care s-a turnat puțin unt topit, sau ulei de floarea soarelui.

Pentru decor și ca să nu se lipească între ei, colțunașii vor fi stropiți cu ulei, în care s-au călit ușor rondele de ceapă verde. Colțunașii mai pot fi decorați/unși și cu pesmet rumenit în câteva linguri de ulei de floarea soarelui, sau în unt.

Colțunașii se servesc calzi, decorați după dorință.

Poti incerca si reteta de Chiroste cu branza, alt preparat traditional sau poti sa pregatesti si varianta de Coltunasi cu carne tocata, foarte gustosi pe care ii poti servi cu Dulceata de ardei iute.

TIPS-URI

1

Înainte de a adăuga oul și apa, făina (cernută și aerată) trebuie amestecată foarte bine cu sarea și cu grisul.

2

Aluatul odată preparat poate fi prelucrat imediat, pentru că nu trebuie să stea la dospit, dar este mai bine să fie lăsat să se odihnească timp de 30 de minute.

3

Foaia de aluat nu trebuie să fie foarte subțire, pentru că se pot rupe colțunașii, dar nici prea groasă, pentru că pot rămâne tari și nefierți.

4

Lipiți bine colțunașii, ca să nu se desfacă la fiert. Eventual, puteți umezi cu apă marginile cercurilor, de jur-împrejur, înainte de a le lipi, prin presare.

5

Puneți colțunașii la fiert numai după ce apa a început să fiarbă. Altminteri se vor lipi de vas.

6

Când puneți colțunașii în oală la fiert, diminuați puțin intensitatea focului, ca să nu se desfacă. Abia după ce i-ați pus pe toți în apă, puteți să măriți puțin flacăra de la aragaz.

7

Nu puneți prea mulți colțunași la fiert în oală, ca să nu se lipească între ei.

8

Verificați, din când în cînd, cu grijă, să nu se lase colțunașii la fundul vasului, în timp ce fierb, ca să nu se lipească.

9

După ce scoateți colțunașii cu spumiera din oala în care au fiert, stropiți-i pe toate fețele cu ulei/unt, ca să nu se lipească între ei.

10

Ceapa pentru decor trebuie doar să se înmoaie puțin. Nu o prăjiți, în nici un caz, pentru că va fi amară și rea.

11

La fel, dacă vreți să decorați colțunașii cu pesmet, rumeniți-l numai ușor, ca să nu se ardă. și să se amărească.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu branza sarata, reteta gustoasa din copilarie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

dantes 1

21.05.2018, 14:07

Buni!

RODIMUR 1

21.05.2018, 15:07

Mulțumesc frumos, Claudia! Chiar au fost cei mai buni colțunași! Foarte mult ne-au plăcut...

RODIMUR 1

21.05.2018, 15:08

Așa e, Dante! Au fost foarte, foarte buni... Mulțumesc frumos!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv coltunasi cu carne tocata preparati la cuptor