Cozonac

de leoflori in Prajituri, 6 Iul 2009 | 12689 vizualizari

 

Gustos

 

INGREDIENTE

  • ingredientele pt. 2 cozonaci :
  • 1 kg. faina
  • 50 gr. drojdie proaspata
  • 250 gr. zahar
  • 500 ml. lapte ( + 2-3 linguri dc.aluatul nu este maleabil)
  • 200 gr. unt / marga topit + ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lgta rasa sare esenta rom,
  • vanilie,
  • coaja rasa portocala,
  • lamaie
  • Umpluturi :
  • rahat,
  • cacao + nuca
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Faina se cerne de 2 ori.
Incalzim laptele in care dizolvam zaharul + esenta vanilie.
Facem maiaua : desfacem drojdia cu putina faina si cateva linguri din laptele deja preparat, nu foarte fierbinte. Presaram faina si lasam la cald 15 minute, pana "se crapa" faina.
Galbenusurile le frecam bine cu sare + coaja portocala si/sau lamaie.
Adaugam maiaua peste faina cernuta, restul de lapte caldut, galbenusurile frecate si esenta rom.
Amestecam cu mana si framantam ajutandu-ne de grasimea (untul) topita, care trebuie sa fie calduta. Framantam cam 30 minute, pana ce aluatul se leaga si incorporam toata grasimea.
Acoperim cu un servet si lasam la crescut, la cald, cca 1 ora si 30 minute.
Pe masa unsa cu ulei, impartim aluatul in 4 parti egale.
Intind 2 foi, ung cu ulei, pun rahat, rulez pe fiecare si impletesc cate 2.
La fel procedam si pt. cel cu nuca.
Aici umplutura este : 3 albusuri le bat spuma, adaug 200 gr.zahar si le bat pana se intaresc iar.
Pun 4 linguri cu cacao + 100 gr. nuca macinata+ 1 lgta esenta rom.
Intind amestecul pe foi, rulez, impletesc, pun in tava.
Tavile sunt unse cu unt si tapetate cu hartie de copt unsa si ea cu unt.
Lasam iar la crescut in tavi, la cald 40 minute.
Ungem cozonacii cu un galbenus batut cu lapte. Presaram zahar, dam la cuptor.

Coacem in cuptorul in prealabil incins, 40-45 minute. In primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului. Apoi putem intoarce tavile daca nu coace cuptorul uniform.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort Oreo - Rețeta delicioasa cu nr. 1000

de RODIMUR 8

ieri la 23:30

Rondele de vinete, cu sos de usturoi și smântână - Rețeta simplă și gustoasă

de RODIMUR 8

ieri la 21:44

Papanași cu smântână și dulceață - Rețeta tradițională românească pas cu pas

ieri la 10:41

Prajitura cu lamaie si ciocolata neagra - Un desert delicios

pe 01.11 la 17:28

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Caty

2247 puncte

Bucataras Anca

500 puncte

Rocsi

452 puncte

Sidy

106 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]