Cozonaci pufosi

de Andreea Baraboi in Prajituri, 14 Oct 2014 | 11587 vizualizari

 

Astazi i-am pregatit lui mama mea niste cozonaci asa cum ii plac ei MARI SI PUFOSI.
De obicei mama imi zice sa ii fac si ei niste 'GRASANI' :))))) si acesti cozonaci trebuie sa calatoreasca pana in Italia.

 

INGREDIENTE

  • ALUAT
  • 1 kg si 500 g faina
  • 1 cub jumatate drojdie
  • 250 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita jumate sare
  • coaja la o lamaie
  • coaja la o portocala
  • 250 ml apa minerala sau lapte
  • 250 ml apa minerala pt drojdie
  • ulei
  • Umplutura:
  • miez nuca macinat
  • zahar-depinde cat il vrem de dulce.
  • 5 albusuri
  • stafide
  • cacao
  • apa minerala.
  • zahar de presarat
  • un ou si un galbenus pt uns cozonacii
  • ulei
  • 2 esente vanilie
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci pufosi:

Intr-un bol unde vom framanta aluatul cernem faina si facem o gaura pe mijloc.

Intr-un vas batem cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam apa minerala, coaja de lamaie si de portocala, sarea. Le  batem si le lasam pe foc sa se incalzasca putin, foarte putin.

Incalzim si apa minerala pt drojdie si o dizolvam iar apoi o punem in  gaura facuta la faina si incepem sa framantam. O data incorporata drojdia in faina adaugam si compozitia cu galbenusuri si incepem sa framantam bine. Mie mi-a mai trebuit niste apa minerala, asa ca am mai adaugat putin. Am adaugat putin cate putin din ulei pana am obtinut un aluat lucios si pufos. Il las la dospit pentru o ora, dupa care il iau iar la framantat unde imi ung mainile cu ulei si il mai framant vreo 10 minute, dupa care il mai las iar la dospit 1 ora.

Intre  timp am pregatit umplutura.

Batem  albusurile spuma si adaugam nuca, zaharul, 2  esente vanilie, cacaoa si apa minerala daca rezulta tare umplutura si amestecam.

Odata crescut si aluatul il impartim in 4 bucati.

Cu un sucitor facem foile pt cozonaci pe care o ungem cu umplutura de nuca si presaram stafidele si ceva zahar.

Rulam intr-un capat si apoi rulam celalat capat ca sa se inchida spre primul capat rulat.

Facem 2 suluri si le impletim si asa continuam si cu celelalte doua suluri.

In  tavile unse cu ulei asezam cozonacii care ii mai lasam la crescut 30 minute, 

Ii  ungem cu ou si ii lasam la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Eu i-am lasat 1 h si 10 minute.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Eu am folost tavi foarte mari pt cozonaci , deoarece ale mele mi s-au parut prea mici.

2

Un cozonac s-a desprins si s-a 'RANJIT ' putin.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci pufosi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de fistic

pe 18.04 la 22:32

Pasta de fistic

pe 18.04 la 22:01

Ficăței cu smântână și mozzarella - Savoare și gust într-un preparat excelent

pe 17.04 la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

pe 17.04 la 15:50

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Cozonac Rosenkranz cu cacao si migdale