Creierul de porc, vitel sau miel cu textura cremoasa si gustul dulce, este mult apreciat de cunoscatori, acei ,, vanatori '' de delicatese. Este o buna sursa de fier B6 si B12. Din punct de vedere caloric 100 gr creier aduce un aport de 138 cal, indice glicemic 0. Cand este vorba de continutul de colesterol se ingroasa gluma 100 gr contine 2000-2600 mg indiferent de la ce animal provine. Din aceasta cauza preparatele cu creier trebuie ocolite de persoanele cu hipercolesterolemie, dilipidemii si afectiuni hepato-renale. Eu prepar sotului creier cel mult o data pe an, asta atunci cand avem creier proaspat de porc sau vitel sacrificat in gospodarie la tara.
In restaurante creierul se gaseste pregatit sub forma de creier pane. Mi-am amintit de varianta cu ou, am dorit sa ocolesc prajirea in baie de ulei.
1
Folositi creier proaspat ,preferabil necongelat de la animale[ porc, vitel] tinere .
2
Pregatirea prealabila cu operatiunile de curatare , inmuiere , fierbere , este valabila si daca alegeti sa preparati creier pane .