Desert chec cu nuci si merisoare

de RODIMUR in Dulciuri, 30 Aug 2020 | 3500 vizualizari

 

Pentru că mi se par foarte ușor de făcut și pentru că soțului meu îi plac foarte mult checurile, cred că am făcut, ani la rândul, câteva sute. Totuși, cum de câtva timp am preferat să încerc rețete noi, n-am mai făcut de mult așa ceva, iar săptămâna trecută m-am decis să încerc o combinație nouă: chec cu nuci rumenite și merișoare. N-am exagerat nici cu nucile, nici cu merișoarele, pentru că am folosit mai puțin zahăr decât de obicei și aș fi riscat ca acestea să se lase la bază (ceea ce ar fi fost un eșec). Checul a ieșit foarte pufos, iar combinația dintre nucile rumenite și merișoarele acrișoare au contribuit la această reușită.
Din ingredientele de mai jos am făcut un singur chec, notat aici drept o porție.

 

INGREDIENTE

  • 5 ouă
  • 150-175 grame de zahăr pudră
  • 100 grame de nuci rumenite și mărunțite
  • 100 grame de merișoare
  • 150 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru decor:
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert chec cu nuci si merisoare:

Nucile rumenite în prealabil se mărunțesc și se lasă în așteptare.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare extrafină și când încep să ia volum, se adaugă treptat zahărul pudră și cel vanilinat.

Se continuă mixarea și când zahărul pudră nu se mai simte în compoziție, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul și apoi făina albă, ”în ploaie”.

Se adaugă puțin câte puțin nucile mărunțite și se încorporează ușor, cu o lingură, sau cu o paletă. La urmă se adaugă treptat și merișoarele.

Când compoziția este omogenă, se toarnă în tava unsă cu unt în prealabil și presărată cu făină, sau în care s-a pus hârtie de copt.

Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce checul crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul și se mai lasă checul în cuptorul cu ușa întredeschisă, pentru acomodarea cu schimbarea de temperatură.

După 2-3 minute, se scoate checul din cuptor și din tavă, se presară zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat și se lasă să se răcorească total, înainte de a fi porționat și servit.

TIPS-URI

1

Nucile trebuie rumenite și mărunțite în prealabil.

2

Ouăle trebuie scoase din timp din frigider, ca să fie la temperatura camerei. Astfel, ele se vor mixa mai ușor.

3

Atenție la separarea albușurilor de gălbenușuri. Dacă se amestecă, se vor mixa mai greu.

4

Adăugați treptat toate ingredientele.

5

Dacă se adaugă o cantitate mai mare de zahăr (175 grame) și dacă se mixează compoziția întruna, nucile mărunțite și merișoarele nu se vor lăsa la baza checului. Ar fi un eșec ca aceste ingrediente (fructe uscate, sau proaspete) să se lase la baza checului, nu așa trebuie să arate un astfel de chec.

6

Dacă mixați întruna ingredientele, până la încorporarea făinii ”în ploaie”, checul va crește frumos și nu va fi nevoie de praf de copt.

7

După încorporarea făinii, opriți mixarea. Nucile și merișoarele se încorporează ușor cu o paletă, sau cu o lingură, pentru a păstra aspectul pufos al compoziției.

8

Checul trebuie să se rumenească frumos, la temperatură medie și după oprirea focului, să mai stea încă 2-3 minute în cuptorul cu ușa deschisă, pentru acomodarea cu schimbarea de temperatură.

9

Presărați zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat când checul este fierbinte.

10

Nu feliați checul decât după ce s-a răcit complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert chec cu nuci si merisoare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Chec aromat