Desert cozonac evantai

de Bucataras Medi in Dulciuri, 29 Apr 2017 | 3190 vizualizari

 

Cantitatile sunt pentru un cozonac, insa eu le-am dublat si mi-au rezultat 2 cozonacei super pufosi, super grasuti, super frumosi si super gustosi.
Daca doriti mai dulce, puteti ajusta cantitatea de zahar dupa gust.
Delicii de Paste

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac evantai:

Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.

Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.

Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat.

Amestecam bine cu lingura sau la robot.
Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min. Eu am framantat la mana.

Dupa framantare, taiem aluatul in doua.

In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.

Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald, pentru circa 1,5 ore sau pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru, infainata cu faina.

Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati.
Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.

Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul, de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii.
La fel procedam si cu aluatul simplu.

Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.
Punem aluaturile intinse unul peste altul, alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.
Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina.
Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut, timp de circa 30 minute, acoperind forma cu un prosop de bucatarie.

Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, facem testul scobiturii.
In primele 20 minute, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului, sa nu se arda.
Scoatem din cuptor.

Lasam sa se raceasca si apoi feliem.


Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM.
Multumesc!
AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac evantai" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu branza de vaci