Desert cozonacul lui Sidy

de mihaelar63 in Dulciuri, 3 Sep 2017 | 4112 vizualizari

 

 Pot sa spun ca Sidy este una dintre Bucatarasele mele preferate . Imi plac multe retete de la ea . Eu nu prea prepar dulciuri . Din aceasta cauza m-a intrebat un unchi de-al sotului de la ce cofetarie am luat cozonacul !! Cu inima in dinti am inceput experimentul cozonacului impletit  https://www.bucataras.ro/retete/cozonacul-maicutei-mele-27943.html . Am redus din zahar si  am folosit rom la hidratarea stafidelor .In  umplutura cu nuca am pus si nuci taiate . Pentru us cozonacul pe deasupra am folosit reductie de must de struguri .  Nu stiu cat de bine arata impletitura dar gustul si textura au fost minunate . Multumesc maicutei lui Sidy care a invatat-o sa faca asa cozonac bun . Multumesc lui Sidy ca ne-a prezentat reteta .
 

 

INGREDIENTE

Aluat 1.800 faiana alba de trei nule pentru cozonac

  • 400 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita pudra turmeric 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • 1 esenta rom
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura coaja lamaie
  • 2 linguri untura
  • 3 linguri caco de buna calitate
  • 1 lingura unt

UMPLUTURA ;

  • 250gr nuca macinata +100 gr nuca taiata +200 gr zahar + 1 esenta de rom +50 ml sirop visine
  • 250 gr mac macinat +100 gr zahar +100 gr stafide + 50 ml rom
  • 200 gr rahat
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonacul lui Sidy:

  1.  Drojdia sfaramata impreuna cu doua linguri de zahar si doua de faina se omogenizeaza  in lapte caldut .si se lasa pana incepe sa dospeasca frumos .
  2. Stafidele se pun la hidratat in rom .
  3. Ouale se bat usor impreuna cu zaharul si sarea.
  4. Dupa ce maiaua a dospit se amesteca impreuna bine toate ingredientele pentru aluat [ mai putin cacao].
  5. Untura moale la temperatura camerei se aducga pe rand .
  6. Framantati bine . Sidy spune ca o ora  Eu cel mult 20 minute am framantat .
  7. Se ia a treia parte din aluat si se omogenizeaza bine cu cacao [ care a fost diluata cu putin lapte ] .
  8. Lasati aluaturile la dospit la loc cald timp de o ora .
  9. Se ia aluatul cu cacao si se imparte pe masa infainata in 3 parti egale .
  10. Aluatul galben se imparte in 6 parti egale .
  11. Acoperiti bilele de aluat si le lasati sa mai creasca inca 15 minute .
  12. Pregatiti umpluturile amestecand ingredientele pentru fiecare umplutura separat .
  13. Se presara faina pe blatul de lucru si se intind bilele de aluat sub forma de foi dreptunghiulare .
  14. Foile de aluat cu cacao se presara cu rahat .
  15. jumatate de bile din aluatul galben se umple cu umplutura cu nuca si jumatate se umple cu umplutura cu mac .
  16. Rulati fiecare foaie pentru a obtine un sul .
  17. Luati cate un sul cu fiecare umplutura si impletiti-le in trei .
  18. Fiecare impletitura se pune in cate o tava unsa cu unt  si presarata cu faina.
  19.  Am uns fiecare cozonac cu reductie de must din struguri  [ cu ajutorul unei pensule de silicon ].
  20. Dupa inca 15 minute cand cozonacii au crescut frumos in tava i-am pus la cuptorul preincalzit timp de o ora [ eu am un cuptor mai slabut si vechi ] .Dupa primele 15 minute am mai redus temperatura .
  21. Sub tava in cuptor am pus o craticioara cu apa care a emanat aburi . Astfel aluatul a crescut frumos si nua fost foarte uscat .
  22. Cand cozonacii s-au rumenit i-am uns din nou cu reductia de must .
  23. Dupa ce s-au racit i-am scos din tavi .
  24. Se taie dupa ce s-au racit bine .

                         Pofta buna !!!!

TIPS-URI

1

Ingredientele pentru aluat trebuie aduse din timp in bucatarie , Sa fie la temperatura camerei . Astfel aluatul va creste repede si frumos .

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonacul lui Sidy" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

elucubratiiculinare 1

07.09.2017, 08:29

RuxyRux 1

12.12.2018, 23:35

Ce frumusete delicioasa...deja visez cozonaci!

katty 1

22.04.2019, 09:27

Arata tare bine cozonacul tau si cu siguranta e si foarte bun!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura de post, cu morcovi si mere