In drumul spre mare, ne-am oprit in Navodari, la cofetaria Bianca, mult laudata de grupul de prieteni cu care am pornit la drum. Mi-a atras atentia in mod deosebit desertul numit "Kataif", nu atat pentru prezentare, cat pentru denumirea acestuia. Gandul m-a purtat imediat catre Adina, ea fiind singura cu care asociez acest desert :) La Mitinita am vazut reteta pentru prima data si recunosc ca nu am incercat-o niciodata in toti acesti ani. Mi se parea un desert complicat, insa mi-a ramas atat de intiparit in minte, incat astazi m-am hotarat sa il incerc.
https://www.bucataras.ro/retete/kataif-20819.html
Am adaugat un plus de aroma de vanilie, lamaie si portocala si l-am imbracat cu alune si fistic. Sa incerc sa va conving cat este de bun?! Nu!!! Va las sa il incercati!
Se asaza cuiburile de fidea intr-o tava de cuptor (eventual tapeta cu hartie de copt) si se adauga untul taiat cuburi. Deasupra se presara alunele tocate nu foarte marunt. Se coace apoi pana ce se rumeneste usor fideaua.
In tot acest timp se pregateste siropul.
Intr-o craticioara, se adauga zaharul, pastaia de vanilie taiata pe lung (si desfacuta usor), coaja rasa de lamaie si portocala si apa. Se amesteca usor si se pune vasul pe foc pana ce siropul format incepe sa fiarba si toata cantitatea de zahar s-a topit.
Cand fideaua s-a rumenit, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca putin. Peste aceasta turnam intreaga cantitate de sirop, astfel incat sa o cuprinda uniform. Fideaua va absorbi siropul.
Deasupra se presara, uniform, fisticul maruntit.
Se poate servi cu frisca sau ca atare, cald sau rece, este la fel de gustos.
O frunzulita mica de menta verde, imbina perfect gusturile!
Pofta buna!
1
Scoatem pastaia de vanilie cand siropul incepe sa fiarba, in caz contrar ii va conferi un gust amarui.
2
Pentru un sirop mai aromat, se foloseste si sucul de lamaie si cel de portocala.
3
Pentru ca frisca sa aibe consistenta, se adauga cateva picaturi de suc de lamaie.