Republica Portugheză sărbătorește, în fiecare an, la 10 iunie, Ziua Națională - comemorarea poetului Luís de Camoes și marcarea Zilei Comunităților portugheze.
Prajitura pão de ló (denumire certificata din 1990) este făcută din ouă, zahăr și făină.
În Italia, acest desert este numit Pan di Spagna.
În țările anglo-saxone există, de asemenea, o rețetă asemanatoare: Prajitura burete- Sponge cake. Primii portughezi care au ajuns în Japonia, în secolul al XVI-lea au adus reteta cu ei .
Reteta a evoluat de-a lungul secolelor pentru a deveni unul dintre cele mai tipice dulciuri din Japonia: Kasut.
Știm că originile sale sunt cu siguranță în zona orașului portughez Ovar și ca este cu siguranță o reteta monahală. Prima reteta numita Pão de ló apare în cartea de bucate a Infanta D. Maria (1538-1577).
Pão de Ló este consumat pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul sărbătorilor de Paști și de Crăciun. Era deasemenea servit prizonierilor condamnati la moarte ca o binecuvintare inainte de executare.
Este o prăjitura moale realizata cu foarte puține ingrediente: ouă, zahăr și făină - seamana cu pandispanul nostru :)
Proporția acestor ingrediente, modul si timpul de amestecare precum și forma aleasa va crea diversitate si vor iesi prajituri diferite.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/pao-de-lo-pandispan-portughez.html
Incalziti cuptorul la 180 ° C.
Bateti ouale intregi cu un varf de sare, la robot/mixer la viteza mare, timp de 15 minute, adaugand treptat zaharul.
Incorporati apoi faina amestecata cu praful de copt si coaja rasa de lamaie. Amestecati usor de sus in jos.
Puneti compozitia intr-o forma unsa cu ulei (o forma cu o gaura in mijloc daca aveti).
Coaceti timp de 25 - 30 minute.
Asteptati cel putin 10 minute, inainte de a scoate din forma.
Utilizati o forma in teflon sau in metal daca aveti - s-a lipit un pic de forma de silicon :).