Nemaipomenita! Am incercat prima oara si mi-a iesit la fix, mult mai bine decat ma asteptam. Cu aceasta ocazie “am inaugurat” noul vas ceramic si nu s-a lipit absolut deloc. Super!
Intr-un castron frecati zaharul (o cana) cu ouale pana la omogenizare, adaugati treptat uleiul pana se incorporeaza, apoi adaugati iaurturile, praful de copt stins cu zeama de lamaie si zaharul vanilat.
Adaugati 5 ml esenta de rom si omogenizati compozitia. Rupeti foile de placinta in bucati potrivite (pastrati una pentru pus in tava) si introduceti-le in castronul cu compozitia, incorporandu-le bine cu furculita. Ungeti tava cu o lingurita de ulei, asezati o foaie de placinta in tava (a mea are 22×23 cm), ridicand-o la margini si turnati compozitia. Puteti folosi si un vas de sticla termorezistenta de orice forma. Dati placinta la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 45-50 minute, pana se rumeneste.
Intre timp preparati siropul de zahar ars: puneti cele 6 linguri de zahar la ars, la foc mic, nu-l ardeti prea tare, apoi adaugati 200 ml apa clocotita si amestecati pana se dizolva bine zaharul. Turnati in sirop 5 ml esenta de rom. Scoateti placinta din cuptor si turnati incet siropul pe toata suprafata, pana intra tot in placinta. Dupa ce s-a racorit am rasturnat-o pe un fund de lemn si am taiat-o in bucati. Mie mi-au iesit 16 portii de placinta mari si pufoase, aromate si gustoase.
1
Am folosit oua de la gainile mele si a iesit galbena, galbena.
2
Acum, dupa ce am facut-o (mintea romanului de pe urma) m-am gandit ca ar fi mers si niste stafide sau bucatele de rahat de diferite culori, jeleuri sau chiar bucatele de fructe proaspete, din compot, dulceata, etc. Dar este buna si asa, puteti sa o faceti mereu altfel, in diferite combinatii, pentru cei dragi. Va vor iubi si mai mult.