Este una din cele mai bune prajituri pe care le-am mancat in ultimul timp. Am vazut aceasta reteta scrisa undeva pe facebook, la comentarii, mi s-a parut interesanta, chiar daca nu am vazut cum arata, apoi cautand pe net am descoperit prajitura la Miremirc. Foarte buna prajitura, multumesc!
Este ceva de lucru la ea dar merita orice efort.
Pt. bezeaua cu nuca:
Pt. bezeaua de cacao:
Pt. bezeaua cu cocos:
Pt. blatul simplu:
Pt. crema:
Blat nuca: Se bat albusurile spuma cu praful de sare si bicarbonatul de sodiu. Se adauga alternativ zaharul si apa rece si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. La final se adauga faina amestecata cu 4 lg de nuca macinata. Se incorporeaza usor apoi se intinde in tava tapetata cu hartie de copt. Deasupra se presara cele 2 lg cu nuca macinata. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 10 minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit dupa care se desprinde de pe hartia de copt cu mare grija, folosindu-ne eventual de un cutit.
Blat cacao: Albusurile se bat bine cu praful de sare si bicarbonatul de sodiu apoi se adauga pe rand zaharul si apa. La final se incorporeaza faina amestecata cu cacao. Se intinde in tava tapetata si se da la cuptor pentru 10 minute. Dupa ce se raceste, se dezlipeste cu grija de pe hartie de copt.
Blat cocos: Albusurile se mixeaza cu praful de sare si bicarbonatul de sodiu apoi se adauga alternativ zaharul si apa. La final se incorporeaza faina amestecata cu nuca de cocos. Se intinde in tava tapetata si se da la cuptor pentru 10 minute sau pana incepe sa devina aurie deasupra. Cand se raceste, se desprinde de pe hartia de copt.
Blat simplu: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu praful de sare si bicarbonatul de sodiu. Se adauga alternativ zaharul si apa si se mixeaza pana se intareste spuma. Se incorporeaza cu ajutorul unei spatule galbenusurile apoi faina. Se toarna in tava tapetata si se da la cuptorul preincalzit pentru cca 15 minute sau pana cand trece testul scobitorii. Se lasa la racit apoi se desprinde de pe hartia de copt.
Crema: Se mixeaza galbenusurile cu zaharul impreuna pana devin cremoase si mai deschise la culoare. Separat se dizolva faina cu laptele, apoi se toarna peste galbenusuri. Se mixeaza pentru a se omogeniza apoi se transfera pe foc mic. Se lasa sa fiarba, amestecand continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca. Se lasa la racit.
Untul la temperatura camerei se mixeaza bine apoi se adauga din budinca cate putin si se mixeaza pana la omogenizare. Se imparte apoi in 4 parti egale.
Intr-o parte se adauga nessul dizolvat in apa fierbinte si se amesteca bine.
In a doua parte se adauga cele 2 lg de cacao si se omogenizeaza bine.
In a treia parte se pune ciocolata milka cu oreo maruntita, taiata cu un cutit si se amesteca bine.
In ultima parte se adauga esenta de vanilie.
Asamblare prajitura: Pe un platou se asaza blatul de nuca. Se unge cu crema cu ness. Se asaza blatul simplu apoi se unge cu crema de cacao. Se pune blatul de cocos si deasupra crema cu oreo apoi blatul de cacao. Deasupra se unge cu crema de vanilie si se presara aschiile de ciocolata. Se da la rece pana in momentul servirii. Se portioneaza cu un cutit bine ascutit si trecut prin apa fierbinte sau incalzit usor direct la flacara focului. Un deliciu!
Pofta buna!
1
Pentru toate blaturile se foloseste aceeasi tava, dimensiunea de 22x33 cm.