Reteta de preparare a papanasilor
N-am mai făcut papanași fierți de cînd erau băieții mici și căutam tot felul de rețete în care să folosesc lactatele pe care ei le refuzau, dacă erau simple și... la vedere. Cum papanașii fierți sunt dietetici, mă gândeam că sunt mai buni pentru copii, decăt cei prăjiți. Iată motivul pentru care la vremea aceea făceam în special papanași fierți.
Din aceste ingrediente au rezultat 20 de papanași.
Reteta de preparare a papanasilor
Se pune o oală cu aproximativ 2 litri de apă, la fiert, cu sare, pentru a fierbe în ea papanașii.
Se amestecă bine, brânza de vaci cu zahărul, vanilia, gălbenușul, făina albă, grisul, sarea și albușul bătut spumă. Când compoziția s-a uniformizat, se ia cu o linguriță o cantitate de mărimea unei nuci și se modelează un fel de gogoșele, trecându-le prin făină și rotunjindu-le.
Se formează mai întâi papanași din toată cantitatea și apoi se trece la fierberea lor. Se dă drumul papanașilor în apa fierbinte și se lasă la fiert 15-20 de minute. La început, papanașii se lasă la fundul oalei, dar pe măsură ce fierb, ei se ridică la suprafață.
Când sunt gata fierți, se scot cu o lingură perforată, pentru a se scurge de apă și se așează in boluri. Peste papanașii calzi se toarnă unt topit. Papanașii mai pot fi serviți și cu două linguri de smântână, sau cu două lingurițe de dulceață. Cine dorește, poate presăra o linguriță de zahăr peste papanași, dacă i se pare că nu sunt suficient de dulci.
De asemenea, papanașii pot fi preparați fără zahăr și se servesc cu iaurt.
1
Nu uitați să adăugați sare în apa în care vor fierbe papanașii.
2
Papanașii fierți sunt buni calzi, așa că e bine să aveți în vedere numărul persoanelor care vor fi la masă.