Azi împărtșesc cu voi rețeta unei tarte delicioase – o simfonie de arome. Pentru blat am folosit făină specială pentru patiserie (tarte, biscuiți, foietaje) tip 550, de care am fost foarte mulțumită, când am văzut ce textură și gust are blatul, deja m-a inspirat pentru viitoare rețete. Pentru crema am folosit vanilie și apă din flori de trandafiri, apoi am decorat cu ornamente din aluatul rămas, precum și căpșuni aromate, câteva linii de ciocolată și flori de frișcă. Pentru mine, această tartă nu a avut nevoie de zahăr, nici măcar de îndulcitor, pentru că a fost suficient de dulce de la frișcă și fructe.
Blatul de tartă:
Se cerne făina într-un bol, se adaugă untul rece, apoi se amestecă cele două ingrediente, fărâmițându-le cu degetele. Se adaugă un praf de sare, zeama de lămâie, oul, apa rece, amestecând. Se frământă puțin, până capătă forma unui bloc, apoi se dă la frigider 30 de minute.
Se întinde aluatul în foaie subțire pe blatul de lucru presărat cu puțină (aprox 30 g) făină. Se transferă aluatul cu ajutorul sucitorului într-o tavă de tartă unsă cu unt (eu am pus pe fundul tăvii și o hârtie mică de copt, doar pentru mai multă siguranță, nu e obligatoriu).
Se înțeapă aluatul cu o furculiță din loc în loc și se îndepărtează surplusul de cocă.
Se coace tarta pentru 15 minute, la foc mic, în orb, adică se așază peste ea o foaie de copt cu o greutate, eu am folosit paste, dar se pot folosi mărgele ceramice, orez, fasole sau ce doriți. Apoi se îndepărtează greutatea și se mai coace blatul încă 10-15 minute, la foc mediu, să se rumenească ușor.
Pentru că mie mi-a rămas puțin aluat, am pregătit și niste ornamente: flori și frunzulițe. Acestea se pot lăsa albe sau se pot colora cu suc de la salata de sfeclă roșie sau colorant natural pudră verde, dizolvat în apă fierbinte. Aceste ornamente se coc doar câteva minute (7-8 minute), stați cu ochii pe ele.
Crema:
Se amestecă, într-o crăticioară, gălbenușurile cu laptele și un praf de sare, cu un tel. Se adaugă făina, vanilia și apă din flori de trandafiri. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă (aprox 5 minute). Se dă de pe foc, se adaugă untul și se amestecă energic, până se topește untul. Se acoperă crema cu folie alimentară și se dă la frigider, să se răcească bine (aprox 15 minute).
După aceea, se adaugă în cremă frișca lichidă și se bate cu mixerul aprox 1 minut, până capătă acea consistență cremoasă, fină.
Montare și decor:
După ce s-a răcit tarta, se scoate din formă și se mută pe un platou. Se umple cu cremă. Se dă la frigider cât pregătim decorul.
Se spală căpșunile și se zvântă pe un prosop de hârtie.
Se topește ciocolata pe baie de abur și se umple cu ea un poș pentru ciocolată.
Se bate frișca lichidă, până devine consistentă și mătăsoasă.
Se scoate tarta și se decorează cu: linii de ciocolată, flori de frișcă, ornamentele din aluat, pictate, căpșuni și perluțe.
Se dă tarta la frigider până la servire.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/06/tarta-cu-capsuni-si-crema-de-vanilie-si.html