Desert tarta Tatin

de BakeUpArtist in Dulciuri, 15 Mai 2017 | 3693 vizualizari

 

Se spune că din accidente, rezultă invenții foarte bune. Același lucru se spune și despre tarta Tatin, care își are originea în Franța, în apropiere de Paris, undeva prin 1880. Bucătăreasa unui hotel a uitat tarta de mere în cuptor, și ca să mascheze merele caramelizate, a întors-o, neavând suficient timp să refacă desertul. A fost un succes, așa că în ziua de astăzi ne chinuim să redăm accidentul de odinioară.
 
Ieșind puțin din zona de confort, am încercat-o și eu.

 

INGREDIENTE

  • 9 mere
  • 100 g de unt
  • 120 g de zahăr
  • esență de vanilie
  • 50 de ml de apă
  • o ceașcă de zahăr pentru caramelizat tava

Pentru blat:

  • 100 g unt gras, rece
  • jumătate de cană de făină
  • 1 gălbenuș
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta Tatin:

Am început prin a face un blat clasic de tartă. Întâi, am încorporat untul în făină cu mâinile, am adăugat gălbenușul și am frământat puțin, formând o bilă pe care am dat-o la frigider 30 de minute.

Cât blatul se răcește, m-am apucat de mere: am topit untul, am adăugat zahărul și am gătit la foc mic, până s-a topit, apoi am pus apa și vanilia. Când s-a format un sirop, am adăugat merele tăiate și am lăsat până s-au înmuiat puțin, aproximativ 10-15 minute.

Înainte de a le așeza în tavă, am caramelizat-o cu o ceașcă mică de zahăr topit, apoi am început să așez merele.

 A rămas doar să așez blatul peste. L-am scos de la rece, am format o foaie de diametrul tăvii și am găurit-o cu furculița înainte de a o așeza peste mere.

 Am dat tarta în cuptor la 180 de grade C, pentru aproximativ 30 de minute, până când blatul se rumenește puțin.

După ce am scos-o din cuptor, folosind muuulte prosoape de bucătărie pentru a nu mă stropi cu caramel, am întors imediat tarta pe un tocător. Am lăsat-o 5 minute să se închege, apoi am tăiat felii.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta Tatin" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

ieri la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

ieri la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

ieri la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Strudel cu mere si vin-reteta de post