Se spune că din accidente, rezultă invenții foarte bune. Același lucru se spune și despre tarta Tatin, care își are originea în Franța, în apropiere de Paris, undeva prin 1880. Bucătăreasa unui hotel a uitat tarta de mere în cuptor, și ca să mascheze merele caramelizate, a întors-o, neavând suficient timp să refacă desertul. A fost un succes, așa că în ziua de astăzi ne chinuim să redăm accidentul de odinioară.
Ieșind puțin din zona de confort, am încercat-o și eu.
Pentru blat:
Am început prin a face un blat clasic de tartă. Întâi, am încorporat untul în făină cu mâinile, am adăugat gălbenușul și am frământat puțin, formând o bilă pe care am dat-o la frigider 30 de minute.
Cât blatul se răcește, m-am apucat de mere: am topit untul, am adăugat zahărul și am gătit la foc mic, până s-a topit, apoi am pus apa și vanilia. Când s-a format un sirop, am adăugat merele tăiate și am lăsat până s-au înmuiat puțin, aproximativ 10-15 minute.
Înainte de a le așeza în tavă, am caramelizat-o cu o ceașcă mică de zahăr topit, apoi am început să așez merele.
A rămas doar să așez blatul peste. L-am scos de la rece, am format o foaie de diametrul tăvii și am găurit-o cu furculița înainte de a o așeza peste mere.
Am dat tarta în cuptor la 180 de grade C, pentru aproximativ 30 de minute, până când blatul se rumenește puțin.
După ce am scos-o din cuptor, folosind muuulte prosoape de bucătărie pentru a nu mă stropi cu caramel, am întors imediat tarta pe un tocător. Am lăsat-o 5 minute să se închege, apoi am tăiat felii.