Desert tort Alba ca Zapada (Reteta Nr. 300)

de Gherca Daniela in Torturi, 8 Ian 2019 | 4186 vizualizari

 

      Un tort fin si aromat, un dulce al copilariei, un desert nelipsit de pe masa atunci cand vine vorba de Sarbatori de iarna. 

       Am zis sa incerc vestita prajitura Lamaita sau Alba ca Zapada sub forma de tort si sa il invelesc intr-un sos de zmeura fiind deasemenea acrisor si foarte delicios!
Merita incercat!!!

 

INGREDIENTE

  • Pentru 6 foi de 18 cm
  • 3 oua
  • 75 ml lapte
  • 75 ml ulei
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 30 ml zeama de lamaie
  • faina cat cuprinde (circa 500 g)
  • Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 40 g amidon de porumb
  • 120 g zahar
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • coaja de la o lamaie
  • 50 ml zeama de lamaie
  • Pentru invelit tortul:
  • 150 g zmeura
  • 2 lingurite de amidon de porumb
  • 75 g zahar pudra
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Alba ca Zapada (Reteta Nr. 300):

Pentru foi:

     Ouale le batem cu zaharul pana devin albicioase, pe urma adaugam uleiul, laptele si zeama de lamaie, mai mixam putin si la final cernem faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu.
      Framantam bine totul pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Impartim aluatul in 6 parti egale (circa 170g fiecare bila) si intindem fiecare bila pe o hartie de copt, nu trebuie sa o masuram exact, doar atat cat sa acopere farfuria cu masura de 18cm.
      Coacem fiecare foaie pe dosul unei tavi (cam 8-10 minute fiecare), iar cand sunt gata le scoatem pe masa si cat sunt calde punem farfuria peste foaie si cu un cutit decupam marginile care sunt inestetice dar si pentru a da fiecarei foi o forma de aceeasi marime, apoi le asezam pe un gratar pentru a se racori mai repede.

Pentru crema:

        Intr-un ibric incapator amestecam zaharul cu amidonul si in fir subtire turnam laptele si omogenizam. Transferam ibricul pe foc si amestecam continuu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa.
       Cand crema s-a ingrosat, adaugam coaja rasa de lamaie, o transferam intr-un bol de ceramica si-l acoperim cu folie de plastic in contact cu crema pentru a nu se forma coaja. Lasam sa se raceasca complet.
      Cand crema este rece o mixam si adaugam cate o lingura din untul la temperatura camerei si continuam sa mixam pana terminam untul, apoi turnam si zeama de lamaie si omogenizam pana obtinem o crema fina.

Asamblare:

      Pe un platou de 20cm punem prima foaie, apoi crema si continuam asa pana asezam toate celelalte 5 foi a cate un strat de crema intre ele, iar pe ultima foaie o lasam libera.
      Acoperim tortul in folie de plastic si-l dam la rece pana a doua zi.

       Inainte de a scoate tortul de la rece, pregatim repede un sos de zmeura.
       Pasam zmeura intr-un blender, o trecem printr-o sita pentru a scapa de seminte si punem sosul obtinut pe foc impreuna cu zaharul pudra si amidonul pana se ingroasa, apoi il lasam sa se racoreasca.
      Scoatem tortul de la frigider, indepartam cu grija folia de plastic si turnam deasupra sosul de zmeura caldut.
       Dam din nou la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Alba ca Zapada (Reteta Nr. 300)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de ciocolata, mascarpone cu lamaie si fructe de padure