Desert tort Bradul de Craciun

de RODIMUR in Torturi, 10 Ian 2022 | 3332 vizualizari

 

Când am văzut prima dată pe net, în urmă cu mulți ani, torturi ”îmbrăcate” în pastă de zahăr (fondant) mi s-a părut ceva minunat și-mi doream să fac și eu așa ceva. Dar la noi pasta de zahăr a apărut mult mai târziu și nici acum nu se găsește decât ocazional. Așa că atunci când am găsit în supermarket așa ceva (mai era și de culoare maron) am cumpărat de îndată, pentru că planificasem o asemenea rețetă și ocazia era potrivită: se apropia Crăciunul...
Am folosit o cremă de ciocolată cu unt, așa cum îmi place mie, așa că tortul mi s-a părut în final excelent. La decor am zăbovit ceva mai mult timp, dar merita...
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 100 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • esență de rom
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 4 ouă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 200 grame de ciocolată (am folosit ciocolată cu lapte)
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 50 grame de cacao
  • 200 grame de unt (peste 80% grăsime)
  • Pentru decor:
  • pastă albă de zahăr
  • pastă verde de zahăr
  • pastă roșie de zahăr
  • 3-4 linguri de zahăr pudră
  • 3-4 linguri de gem fin (eu am folosit peltea fină de gutui)
  • ornamente decor
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Bradul de Craciun:

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Eu am vrut ca tortul să nu fie prea înalt și de aceea am făcut un blat din 4 ouă. Cine dorește ca tortul să fie mai mare/înalt, poate mări dozajul.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare extrafină, după care se adaugă treptat zahărul vanilinat și cel tos, mixând întruna. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă rând pe rând gălbenușurile și se mixează mereu, pentru omogenizare. Apoi se adaugă ”în ploaie” făina albă care se încorporează ușor cu o furculiță, amestecând cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru ca aluatul să rămână aerat.

Se unge cu unt (sau cu ulei de floarea soarelui) o formă de copt, se toarnă compoziția și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Se lasă să se răcorească în cuptorul cu focul oprit și cu ușa întredeschisă. Blatul se va scoate din formă și se va felia după ce se va răci complet, chiar și a doua zi, dacă este cazul.

Pentru cremă, se amestecă ouăle, zahărul tos, cel vanilinat și sarea într-o crăticioară și după omogenizare se dă la bain-marie. Se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă puțin. Atunci se ia crăticioara de pe foc și după 1-2 minute se adaugă ciocolata mărunțită. Se amestecă întruna, până ce se topește ciocolata și apoi se lasă crema să se răcorească, dar se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu prindă pojghiță.

Când crema s-a mai răcorit, se adaugă untul moale, scos din timp din frigider, pentru a ajunge în starea aceasta. Se omogenizează compoziția și se adaugă 1 linguriță de esență de rom (mie mi se pare cea mai potrivită cu crema de ciocolată).

Se face siropul din apă și zahăr și când este răcit, se adaugă esența.

Dacă blatul este răcit și feliat în trei foi, se însiropează foaia de la bază, se unge cu o jumătate din cremă, se suprapune cea de-a doua foaie, care se însiropează și ea. Se întinde pe foaie restul de cremă și se acoperă cu ultima foaie, însiropată pe partea care se pune peste stratul de cremă.

Se unge tortul deasupra și de jur-împrejur cu un gem fin (fără bucățele de fructe) sau cu peltea, așa cum am făcut eu, după care se pregătește pasta de zahăr. Mai întâi se prelucrează pasta albă care ”va îmbrăca” tortul. Pasta se frământă puțin, ca să se înmoaie, după care se întinde, pe planșeta presărată cu zahăr pudră, cu ajutorul unui sucitor, pe care s-a pus de asemenea zahăr pudră. Se face o foaie de 2-3 mm grosime (important este să nu se rupă) și ”se îmbracă” tortul de jur împrejur, netezind  cu atenție pasta de zahăr, ca să se lipească bine.

Pentru decor, se procedează la fel cu pasta verde de zahăr și după ce s-a întins o foaie, se decupează forma, după un șablon de carton, pregătit în prealabil. La fel se va proceda și cu pasta de zahăr de culoare roșie. Pentru trunchiul bradului, am adăugat puțină cacaco în pasta de culoare verde.

La urmă se decorează tortul cu ornamente decor și se dă la rece. După 3-4 ore, când siropul a pătruns bine blatul, tortul se poate porționa și servi.

TIPS-URI

1

Este bine ca blatul să fie preparat din timp, pentru a fi feliat ușor.

2

Pentru blat, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei și albușurile trebuie să fie bine separate de gălbenușuri, pentru ca aluatul să crească frumos.

3

Când este gata, blatul se lasă să se răcorească în cuptorul oprit, cu ușa întredeschisă.

4

Blatul se taie numai după ce s-a răcit complet.

5

Înainte să se întindă o foaie din pasta de zahăr, ea trebuie frământată puțin, ca să se înmoaie.

6

Presărați zahăr pudră pe planșetă și pe sucitor, ca să nu se lipească pasta de zahăr.

7

Nu subțiați prea tare foaia din pastă de zahăr, pentru că riscați să se rupă.

8

Ungeți tortul, de jur-împrejur cu gem fin, fără urme de fructe, sau cu peltea (eventual, chiar și cu miere de albine) pentru ca foaia din pastă de zahăr să se lipească bine. Orice denivelare de pe suprafața tortului se va observa foarte ușor, de aceea nu trebuie să existe bucățele de fructe în gem.

9

Pentru colorarea pastei de zahăr, este bine să folosiți coloranți pudră, nu lichide (eu am folosit cacaco).

10

Elementele de decor se lipesc de tort tot cu gem, peltea, sau miere.

11

Păstrați tortul la rece, până ce se termină, ca să nu se altereze. Ar fi bine să fie pus într-un suport de tort care are și capac (de aceea eu am vrut să nu fie prea înalt) ca să nu atragă alte mirosuri din frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Bradul de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

madi_marin 1

14.01.2022, 17:29

Foarte fain! Frumos si decorul!

miki_a 1

16.01.2022, 13:05

Admir și apreciez răbdarea, decorul, rețeta...Ti-a ieșit minunat , Rodica! Felicitări! 🎄🎄🎄

mirela0911 1

16.01.2022, 17:11

Un tort delicios iar decorul tare frumos, in ton cu sarbatoarea! Nu cred ca eu as avea rabdare pentru asa ceva! Apreciez!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort Iisus Hristos pe cruce