Cand vine vorba de torturi, daca folosesc o crema de ciocolata imi place sa o combin cu fructe. Dupa ciocolata alba nu prea ma omor, mi se pare prea dulce pentru gustul meu. Dar daca la acest tort am ales sa pregatesc un ganache de ciocolata alba, m-am gandit sa il combin cu o crema acrisoara din mure si iaurt. A fost alegerea perfecta, pentru noi si pentru musafiri. Am mancat o felie fara sa ma plang ca este prea dulce si parca as mai fi mancat una, dar era seara!
Blatul: Separati ouale. Mixati albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul lingura cu lingura si mixati pana obtineti o bezea ferma. Puneti galbenusurile, untul topit, uleiul, laptele si mixati usor. Adaugati si vanilia. Cerneti faina intr-un bol cu praful de copt, le incorporati si invartiti usor cu o paleta de silicon. Impartiti compozitia in 3 boluri, in mod egal. Tapetati cu hartie de copt o tava de 26 cm. Puneti prima parte de compozitie, o nivelati. O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute. La fel procedati si cu celelalte doua foi. Le lasati sa se raceasca dupa ce le coaceti. Puteti opta sa coaceti blatul intreg si apoi sa il taiati in 3 foi.
Ganache-ul de ciocolata alba: Intr-un bol de inox puneti ciocolata alba rupta bucatele cu frisca. Le transferati pe baie de aburi, amestecati continuu, pana ciocolata este complet topita. Amestecati bine, dati vasul deoparte de pe foc. O bagati in frigider 3-4 ore, apoi scoateti crema si o mixati pana devine spumoasa. Crema de mure cu iaurt: Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece. Murea o rasturnati intr-o cratita, adaugati si zaharul. Le transferati pe foc, amestecati din cand in cand, lasati sa clocoteaca la foc mic, 3-4 minute. Luati de pe foc, pregatiti un bol pe care asezati o sita, rasturnati murea in sita si frecati cu o paleta ca sa indepartati semintele. In piureul de mure cald, puneti foile de gelatina scurse de apa, amestecati bine. Lasati piureul de mure sa se racoreasca complet. Intr-un bol puneti frisca rece cu zaharul pudra si le mixati 1 minut. Adaugati iaurtul, mixati, apoi incorporati piureul de mure. Asezati pima foaie de blat pe un platou si puneti un inel detasabil in jurul sau. O insiropati cu putin sirop de vanilie, puneti crema de ciocolata si o nivelati. Puneti a doua foaie, insiropati, crema de mure, ultima foaie si insiropati. Acoperiti tortul si il dati la rece peste noapte. Mixati 200 ml de smantana pentru frisca rece cu o lingura de zahar pudra, pana obtineti o consistenta spumoasa. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul. Imbracati tortul in frisca, apoi il decorati. Il mai dati jumatate de ora la rece si serviti. Pofta buna!