"Retete festive de iarna"
Este un tort facut de ceva timp, l-am gasit printre retetele din blog si care mi-a scapat sa nu vi-l arat si voua, dar iata ca i-a venit randul! :D
Pentru blat:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem putina esenta de rom, iar la final faina, cacaua si praful de copt cernute.
Omogenizam si transferam totul intr-o tava de 26cm.
Dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Cand s-a racit il taiem in 2 felii egale pe orizontala.
Siropul:
Incalzim apa cu zaharul si cele 2 arome pana ajunge la punctul de fierbere si zaharul s-a topit.
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.
Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.
Pentru jeleu:
Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.
Incalzim piureul de zmeura atat cat sa fie suportabil la deget, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam.
Lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Pentru mousse-ul de whisky:
Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.
Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.
Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc.
Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic.
Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat.
Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.
Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.
Asambalare:
Pe un platou (eu am pus pe unul rotativ) punem prima foaie de blat, asezam din nou inelul detasabil de la tava, insiropam bine si peste turnam mousse-ul de ciocolata cu lapte.
Dam la frigider pana se intareste (10-15 minute), pe urma luam un inel detasabil de la o tavita mica (eu am avut de 12,5 cm) pe care am pus-o in centrul tortului, apoi in interior am tunat pireul de zmeura racit si dam din nou tortul la frigider pana de intareste jeleul (dureaza circa 2 ore).
Dupa acest timp scoatem cu grija inelul din jurul jeleului si peste turnam ultimul mousse, cel de whisky. Dam la frgider pana a doua zi.
Decor:
Intr-un bol punem smanatana pentru frisca, smantana si zaharul pudra si mixam la mitexa medie pana obtinem o frisca ferma si aerata.
Invelim tortul in frisca, apoi il glazuram.
Topim ciocolata impreuna cu untul, iar cand ajunge la temperatura camerei turnam peste tort si lasam sa cada usor pe margini.
Decoram dupa bunul plac!
Noi am sarbatorit o prietena si i-am scris numele, voi puteti decora cum doriti!
Sper sa va fie de ajutor!