retete de suflet
Blat-Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile mixate cu uleiu si apa pana ce sau omogenizat. Mixam 1-2 min cat se omogenizeaza.
Cernem faina amestecata cu praful de copt si cacao, adaugam esenta de rom si amesteca cu o paleta cu miscari usoare de jos in sus,pana ce se omogenizeaza.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul incalzit pana ce trece testul cu scobitoarea.
Lasam sa se raceasca foarte bine dupa care ilvom taia in 2 felii.
Crema de vanilie-intr-o cratita adaugam laptele si punem pe foc sa se incalzeasca,intr-un vas incapator batem galbenusurile cu zaharul,faina,batem bine ca sa nu faca cocoloase cu telul.
Adaugam laptele fierbinte amestecand continuu, transferam crema in cratita din nou si punem pe foc amestecand continuu pana ce se ingroasa ca o budinca.
Adaugam untul taiat cubuletele la temperatura camerei si amestecam bine pana ce se omogenizeaza,acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Jeleu de pere-perele spalate le curatam de coaja si le taiem in 4 sau in 6 )in functie de cat de mari sunt perele)adaugam intr-o cratita impreuna cu 150 ml apa si restul de ingredinte lasam sa fiara pana ce se inmoaie perele.
Lasam sa se raceasca dupa care adaugam gelatina hidratata in 50 ml apa si dizolvata pe baie de abur,amestecam pana ce se omogenizeaza(gelatina o lasam cateva secunde inainte sa o turnam peste crema)
Ansamblare-pe un platou adaugam prima foaie de blat(eu o folosesc pe cea de deasupra)o insiropam si aadaugam perele dam la rece 30 min pana ce se intareste jeleul,adaugam crema de vanilie si dam din nou la rece 30 min.
Adaugam a 2 foaie de blat insiropam si dam la rece cat pregatim crema de decor.
Intr0un ibric adaugam smantana cu ciocolata rupta bucatele punem pe foc amestecand continuu pana ce se topeste,lasam sa se raceasca foarte bine dupa care o mixam si imbracam tortul cu crema,decoram dupa plac.