Pentru aniversarea a 39 de ani de căsnicie a părinţilor noştri am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de cafea, însiropat cu cafea, îmbrăcat în cremă albă şi glazură oglindă. Pentru a reduce cantitatea de zahăr datorată glazurii, am înlocuit zahărul din blat și sirop cu îndulcitor.
Pentru un aspect elegant și festiv, am ales să decorez cu fructe goji uscate de la Sano Vita, pe care le-am măcinat. Pentru a-i surprinde pe părinții noștri, le-am pregătit și niște decorațiuni de ciocolată.
„Retete pentru mese in familie”
Cu o zi înainte, se pregătesc decorațiunile: se topesc cele două tipuri de ciocolată pe baie de abur și se toarnă în două poșuri sau se pun ciocolatele în pungi speciale pentru ciocolată care se sigilează și se scufundă într-un vas cu apă fierbinte, apoi se taie pungile la vârfuri și se desenează decorațiunile dorite pe hârtie de copt: un cuplu și un biscuit cu o urare, decorată cu perluțe și zahăr colorat. Se dau la frigider până la utilizare.
Pentru blat: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi 5 ml îndulcitor (sau echivalentul a 5 linguri zahăr în funcție de îndulcitorul pe care-l folosiți), se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Compoziţia se toarnă într-o formă inimioară cu inel detașabil, pregătită cu foaie de copt. Se coace la foc mic 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.
Pentru însiropat, se pregătește o cafea mai slabă şi se lasă la răcit. Se îndulcește cu 2,5 ml îndulcitor.
Pentru crema de cafea: se amestecă brânza mascarpone, cu mixerul, se adaugă zahărul Bourbon, cacaoa, frișca lichidă și cafeaua, omogenizând până devine cremoasă.
Pentru crema albă: se bat cu mixerul, brânza mascarpone împreună cu zahărul Bourbon și frișca lichidă până devine cremoasă.
Pentru glazura oglindă: se pun la hidratat foile de gelatină în 100 ml apă rece
Separat, se pun la fiert, pe foc mic, într-o crăticioară, apa cu zahărul și laptele condensat, amestecând până se dizolvă zahărul. Se toarnă amestestecul în castronul în care am mărunțit ciocolata albă, se amestecă până se topește ciocolata. Când temperatura scade sub 55 de grade, se adaugă gelatina stoarsă de apă, amestecând până se dizolvă. Se lasă la răcit.
Montare: se taie blatul în două foi, se însiropează cu cafea, se umple cu crema de cafea. Se îmbracă în crema albă și se nivelează cât mai uniform.
Decor: când temperatura glazurii a ajuns la 25 de grade și a căpătat consistența mierii, se adaugă colorant fără a depăși cantitatea maximă menționată pe ambalaj. Se amestecă, se strecoară și se poate turna peste tort. Dacă vreți să o răciți mai repede, o puteți da și la frigider, dar trebuie să o verificați des, să nu se răcească prea tare, pentru că se va îngroșa ca o bundică și nu va adera bine la tort.
Se scoate tortul din forma detașabilă, se lasă pe farfurie sau pe baza formei. Se așază pe un suport (eu folosesc o cupă de înghețată) așezat la rândul lui în altă tavă (eu folosesc o tavă de tartă).
Se toarnă glazura cu mișcări circulare dinspre centru spre margine, lăsând-o să curgă peste laterale. Glazura care a căzut în tavă se poate refolosi, dacă aveți nevoie să-i mai dați un strat. Nu folosiți spatulă să o nivelați!
Se decorează cu fructe goji uscate, măcinate. Se dă la frigider. Când s-a răcit bine, se adaugă decorațiunile de ciocolată. Se dă înapoi la frigider până la servire.
Porţii: 16
Diametrul formei inimioară: 22,5 cm
Timp de gătire: 30 min
Timp de pregătire: 3h
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/05/tort-inima-de-cafea-cu-glazura-oglinda.html