Am adus si varianta a doua la reteta de dulceata, doar am avut doua bunici. Anul asta zmeura m-a rasplatit pentru munca depusa, asa ca am avut de lucru serios.Este o vorba ''dupa munca si rasplata'', asa a fost si la mine, am muncit , am fost rasplatita. Natura este darnica daca o pretuiesti si nu-ti bati joc de ea. Din zmeura pe care am adunat-o azi am facut 3 portii de dulceata. Masura este o farfurie plina cu varf cu zmeura la 1 kg de zahar, de data asta n-am mai lasat-o cu zahar pana a doua zi, am facut un sirop si apoi am pus zmeura. Am folosit 250 ml apa, se poate si doar 200 ml de apa dar mie imi place sa-mi ramana si un pic de sirop, sa-l beau cu apa minerala si cuburi de gheata intr-o zi caniculara.
Primul pas, cel mai placut zic eu, este acela de a culege zmeura, m-am simtit ca ursoaica la zmeura( desi sunt leoaica conform zodiei) :))))
Am cules zmeura dimineata pe racoare, am umplut o farfurie adanca cu zmeura.
Intr-o cratita de inox am pus zaharul si apa la foc mediu, am amestecat sa se topeasca zaharul si am lasat sa fiarba pana a inceput sa faca multe, multe balonase ( se observa in imagini ), atunci incepe sa se lege siropul. Am adaugat zmeura si am dat focul mai tare, cu o lingura am adunat spuma formata, am lasat sa fierba cca 10-12 min, facem testul cu picatura, daca mai trebuie legata o mai lasam sa fierba 3-4 min. Am tras cratita de pe foc, am lasat cateva min sa se linisteasca apoi am pus dulceata in borcanele bine sterilizate.Am capacit borcanele , le-am asezat intr-o tava si le-am acoperit cu o patura, le-am lasat sa se raceasca.
Se depoziteaza in beci sau camara, in loc racoros.