Am luat de la mama o curca de curte din care am facut o supa si o friptura.
Atat m-am gandit si razgandit ce fel de sos sa fac la friptura, ca in final sa fac ceva intre sosul bechamel si ciulama.
Tare bun a iesit, au tinut sa-mi spuna asta, pe rand, membrii familiei!
Am pus carnea la fiert in putina apa, iar cand a atins punctul de fierbere, am scurs apa, am clatit carnea si am pus-o din nou la fiert in apa cat sa o acopere, cu putina sare.
Eu procedez asa de cand am avut probleme cu gastrita si ne-a recomandat medicul sa inlaturam prima apa in care se vor depune toxinele.
Am fiert carnea doar pana in momentul in care a inceput sa se patrunda usor la testul cu furculita(aproximativ 45 minute, fiind pasare de curte fierbe mai greu).
Am transferat apoi carnea intr-un vas de yena, am rasnit peste ea condimente, am adaugat 2 foi de dafin, am mai presarat putina sare si am stropit-o cu cateva linguri de grasime care s-a ridicat deasura in timpul fierberii.
Am dat vasul la cuptor, acoperit, pentru 30 de minute la 180 de grade, intorcand carnea din cand in cand de pe o parte pe alta.
Intre timp am preparat sosul.
Am tocat ceapa solzisori si am calit-o tot in grasime luata din vasul in care a fiert carnea.
Cand a devenit translucida, am adaugat ciupercile, usturoiul taiat feliute subtiri si ardeiul copt.
Intr-un bol, am diluat faina cu putina zeama de la supa si am turnat-o treptat peste legumele de pe foc, mestecand continuu sa se omogenizeze bine, apoi am inceput sa diluez totul cu supa, punand putin cate putin pana cand sosul meu a ajuns la consistenta dorita, ca o smantana putin mai subtire.
Am asezonat cu sare si condimente, apoi am adaugat nucsoara si am mai lasat pe foc 5-6 minute, mestecand sa nu se lipeasca de peretii vasului.
Se adauga sosul peste carnea din cuptor, se presara patrunjel tocat si se serveste cald, alaturi de muraturi sau branzeturi.
Pofta buna!
1
Se poate servi cu mamaliguta calda.