Recurg la modul de a marina carnea de porc sau de vita, atunci cand aceasta este congelata de o buna perioada de timp.
Iese o friptura foarte frageda, efectiv se rupe si este foarte gustoasa!
Eu am avut de data aceasta niste muschi de porc uitat prin congelator de vreo doua luni.
Pentru preparare friptura:
Pentru marinare:
Pentru mujdei:
Intr-un bol cu capac amestecam apa otetul si sarea pentru marinat, apoi adaugam carnea direct congelata.
Eu obisnuiesc sa portionez carnea inainte de a o congela, asa ca va fi simplu la dezgetat, se vor separa usor portiile si se vor marina cum trebuie.
Lasam carnea sa se dezghete lent in solutia de marinat si o mai amestecam din cand in cand, o vom intepa chiar cu varful unui cutit, din loc in loc.
Procesul de marinare va mai dura si dupa dezghetarea definitiva a carnii aproximativ o ora, dupa care spalam carnea, o scurgem bine si o vom cresta sub forma de evantai.
Ungem carnea pe toate partile cu ulei, o asezonam cu condimente si sare si o impanam cu catei de usturoi curatati si feliati, printre crestaturi.
Punem uleiul in tava, asezam carnea si o dam la cuptor la foc mai incet( 165 grade) pentru 45-50 de minute, sau cat este necesar pentru a se patrunde si a se rumeni bine.
Pentru mujdei, curatam usturoiul si il presam impreuna cu sarea, adaugam treptat uleiul de masline, piperul, otetul si frecam totul ca pe maioneza.
La final adaugam rosiile.
Servim friptura unsa cu mujdei de usturoi si garnitura de cartofi sau dupa preferinta.
1
Timpul de preparare al fripturii difera in functie de carnea folosita si de cat de bine s-a marinat.
2
Adaugarea otetului la mujdeiul de usturoi ajuta la diminuarea gustului de iute/picant.
3
Se poate adauga si patrunjel in sosul de usturoi cu rosii