Imi place sa fac aluaturi sarate, cred ca in ultima vrema am facut mult mai multe decat cele dulci. Si mereu caut combinatii noi, cu legume fel de fel, dar neaparat cu lactate. Acum am incercat ardeiul, asta e o maaare minune, pentru ca pana anul trecut nu-l suportam in mancare. Mereu strambam din nas cand ma intersectam cu el in bucatarie :)) Dar se pare ca am inceput sa ne imprietenim, si colaborarea merge struna ;)
Pentru aluatul de tarta am ales sa pun faina integrala, unt mai putin decat in reteta normala...si asta ca fie putin mai usor si mai dietetic.
Faina o cernem impreuna cu sarea intr-un castron, iar in mijloc facem o adancitura. Untul taiat cubulete mici si oul le punem in gropita din faina si incepem sa framantam cu varful degetelor, usor si fara graba, si mai ales cu multa rabdare, pentru ca este nevoie. Cand aluatul este aproape omogen, pentru ca nu are cum sa fie mai mult de atat in aceasta faza, incepem sa adaugam apa lingura cu lingura, framantand usor (ca sa nu solicitam prea mult untul) dupa fiecare adaugare. Cand aluatul este moale dar nelipicios ne oprim si nu mai adaugam apa. Punem aluatul la rece pentru jumatate de ora.
Ungem cu unt o tava normala de tarta, si apoi trecem repede la umplutura. Spalam toate legumele. Ardeii ii taiem in fasii subtiri si nu prea lungi, rosiile le lasam intregi. Casul de oaie (asta am avut eu dar merge si cascaval) se da pe razatoarea cu gauri mari. Busuiocul se toaca marunt, la fel si usturoiul.
Intr-un vas incapator se bat usor ouale impreuna cu sare si piper dupa gust. Se adauga branza de vaci maruntita cu furculita, apoi smantana, laptele si casul de oaie razuit. Se amesteca bine si se mai potriveste de sare daca este cazul. La urma se adauga busuiocul si usturoiul.
Cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Scoatem aluatul din frigider si il punem pe masa de lucru. Intindem o foaie subtire, rotunda, cu diametrul mai mare cu 10cm decat cel al tavii unde urmeaza sa coacem tarta. Punem usor aluatul in tava, lasand sa curga marginile pa laterale, si-l intepam cu furculita din loc in loc. Peste aluat punem ardeiul si rosiile, incercand sa le distribuim uniform. Turnam peste legume amestecul de oua si lactate. Marginile tartei le urcam usor deasupra umpluturii, asa incat sa obtinem o forma rustica, nearanjata...gen galetta.
Introducem tarta la cuptor si o lasam la foc mediu pentru 40-45 de minute, sau pana cand capata o culoare frumoasa deasupra. O lasam putin la racorit, apoi o portionam dupa preferinta si servim cu pofta!