Machbous - orez cu pui (Kuweit)

de Catalina L in Pui, 25 Feb 2018 | 3355 vizualizari

 

La 25 februarie, Statul Kuweit sărbătoreşte Ziua Naţională, marcând proclamarea independenţei de stat din 1961.
Machbous este considerat ca o mancare traditionala in regiunea Golfului persic iar in Kuweit este chiar considerat ca mancarea nationala.
Este preparat la nunti, inmormantari, la aniversari, la petreceri etc. toate ocaziile sunt bune :)
La baza era compus din carne de oaie si orez. Astazi variantele la moda sunt cele cu pui si cu peste.
Contine 1 ingredient particular pe care le-am descoperit cu aceasta ocazie: lamaile negre loomi .
In tarile Golfului Persic limetele verzi coapte sunt fierte in apa sarata si apoi uscate la soare, pana ce interiorul lor devine negru. Rezulta un condiment numit ”loomi”, folosit la a oferi o aroma puternica de citrice si gust acrisor mancarurilor cu carne sau legume. Ele sunt sfaramate, sau gaurite cu tepuse, si sunt apoi puse la fiert, la foc mic, in mancare. Exemple ar fi ”machboos”, un orez aromatic preparat in statele din Golful Persic si sosul iranian ”ghorme”.
 
Daca ca mine nu gasiti loomi, nu le-nlocuiti cu alt tip de lamaie caci vor schima total gustul mancarii.
Nu sunt indispensabile, puteti face fara.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2018/02/machbous-orez-cu-pui-kuweit.html

 

INGREDIENTE

  • 1 pui taiat in 4 (am pus 8 ciocanele de pui)
  • 400 g de orez basmati
  • 2 cepe
  • 50 g de concentrat de rosii
  • 1 lingura de pudra de cardamon
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 lingura de pudra de curcuma
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita de mixed spice (mix de condimente pentru turtă dulce (scortisoara , anason , anason stelat , cardamon , cuișoare , ghimbir...)
  • 1 lingura sare
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita piper alb
  • 2 loomi (lamai negre uscate- n-am pus )

Pentru decor :

  • 1 rosie
  • verdeata tocata
  • o mana de stafide
  • o mana de migdale prajite (feliate sau intregi)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Machbous - orez cu pui (Kuweit):

Puneti sare si piper peste carne.

Rumeniti ciocanelele in 2 linguri de ulei incins, impreuna cu curcuma si cu pudra mixed spice.

Scoateti carnea si rumeniti ceapa tocata marunt.

Adaugati piperul alb, foile de dafin, pudra de cardamom si batonul de scortisoara.

Amestecati si gatiti cateva minute.

Puneti carnea si acoperiti cu apa fiarta. Sarati.

Gatiti la foc potrivit timp de 30-35 minute pana cand puiul este gatit.

Scoateti puiul si lasati deoparte.

Adaugati concentratul de rosii si orezul. Amestecati.

Gatiti la foc mic timp 15-20 de minute. Amestecati din cand in cand si verificati de apa.

Ciocanele de pui le puneti la prajit intr-un pic de ulei.

Colorati-le bine pe toate partile.

Serviti orezul fiert si puneti deasupra puiul prajit.

Decorati cu stafide, rosii taiate, verdeata tocata si migdale prajite.

Daca ti-a placut reteta noastra "Machbous - orez cu pui (Kuweit)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert cu caise si banane

pe 28.02 la 16:07

Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând

pe 28.02 la 14:11

Șnițele crocante de porc în crustă aromată - Cea mai savuroasă rețetă de casă

pe 28.02 la 11:45

Ciulama de ciuperci - Rețeta gustoasă de post

pe 28.02 la 10:23

TOP
utilizatori

Rocsi

2238 puncte

Panacris

1837 puncte

RODIMUR

1195 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pui cu sos de soia si ierburi de Provence