Mămăligă de cartofi

de miki_a in Mancaruri de post, 14 Dec 2015 | 15367 vizualizari

 

Mămăliga de cartofi este o specialitate culinară foarte apreciată în zona Moldovei, unde i se mai spune şi "mămăligă de barabule"! Dar cu siguranţă o găsiţi şi în meniurile restaurantelor (mai ales a celor din zonele turistice).
Se face uşor şi se serveşte fierbinte alături de preparate tradiţionale: brânză proaspătă cu smântână, brânză de burduf, tochitură, cârnaţi prăjiţi (de casă), ouă fierte, sărmăluţe, borşuri, chişleag etc.
 

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi albi, potriviţi;
  • 200 gr. de mălai grisat;
  • un praf de sare.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mămăligă de cartofi:

Spălăm şi curăţăm cartofii de coajă. Îi tăiem cuburi potrivite, îi acoperim cu apă (puneţi şi un praf de sare) şi îi punem la fiert până intră uşor dinţii furculiţei în ei.

Îi scurgem de zeamă pe care o păstrăm şi îi pasăm cu zdrobitorul de cartofi (ca pentru piureu). Transferăm piureul în ceaunul de tuci şi subţiem cu zeama păstrată. Punem la fiert şi când compoziţia începe să bolborosească adăugăm un praf de sare şi mălaiul uşor, în ploaie, amestecând continuu.

Lăsăm mămăligă să se "scoacă", la foc mic, amestecând din când în când pentru a preveni arderea. Este gata când se desprinde uşor de pereţii vasului.

O răsturnăm pe farfuria intinsă sau pe un blat de lemn. După ce s-a răcorit uşor o tăiem cu aţă curată de bumbac.

O servim caldă, cu borşuri, fripturi, sărmăluţe, brânzeturi etc.

Este foarte bună, sănătoasă şi este un înlocuitor perfect pentru pâine.  

TIPS-URI

1

Cantitatea de faină poate varia (eu am folosit grisată, se îngroaşă repede). Dacă folosiţi făină de casă s-ar putea să vă trebuiască ceva mai multa (cu 50-60 de gr. in plus).

2

Pentru fineţe şi luciu puteţi adăuga 2 linguri cu ulei (neutru, de preferat rapiţă sau floarea-soarelui, în zilele de post) sau un cub mic de unt (în zilele "de dulce"), întotdeauna adăugate la finalul "scoacerii" mămăliguţei.

3

Când amestecaţi în mămăligă să o faceţi într-un singur sens.

4

Dacă mămăliga este prea vârtoasă şi nu este făcută se adaugă câteva linguri cu apă caldă, pentru a o fluidiza şi o lăsăm să se "scoaca".

5

Pentru mămăligă alegeţi întotdeauna soiul de cartofi albi. Sunt mai făinoşi şi se pretează mai bine la reţetă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mămăligă de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 55 %
999.99 lei
449.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 900 lei
1499.99 lei
599.99 lei

COMENTARII (36)

Andra_Constantinescu 1

16.12.2015, 08:46

Nu am mancat, dar este interesanta!

Geanina87 1

16.12.2015, 10:36

miki_a 1

17.12.2015, 08:21

Multumesc mult fetelor! Nu ramane decat sa o probati si sper din suflet sa va placa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tochitură de porc cu mămăligă -  Irezistibil de gustoasă

ieri la 11:29

Cremă de brânză cu măsline și usturoi - Rețeta de aperitiv rapid și savuros

pe 10.12 la 10:54

Sărățele cu brânză de burduf - Bune de nu te poți opri din mâncat

pe 09.12 la 08:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Adele

359 puncte

Sidy

203 puncte

MotanLaOale

169 puncte

miki_a

106 puncte

Valclaudia

103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]