Mămăligă de cartofi

de miki_a in Mancaruri de post, 14 Dec 2015 | 13295 vizualizari

 

Mămăliga de cartofi este o specialitate culinară foarte apreciată în zona Moldovei, unde i se mai spune şi "mămăligă de barabule"! Dar cu siguranţă o găsiţi şi în meniurile restaurantelor (mai ales a celor din zonele turistice).
Se face uşor şi se serveşte fierbinte alături de preparate tradiţionale: brânză proaspătă cu smântână, brânză de burduf, tochitură, cârnaţi prăjiţi (de casă), ouă fierte, sărmăluţe, borşuri, chişleag etc.
 

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi albi, potriviţi;
  • 200 gr. de mălai grisat;
  • un praf de sare.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mămăligă de cartofi:

Spălăm şi curăţăm cartofii de coajă. Îi tăiem cuburi potrivite, îi acoperim cu apă (puneţi şi un praf de sare) şi îi punem la fiert până intră uşor dinţii furculiţei în ei.

Îi scurgem de zeamă pe care o păstrăm şi îi pasăm cu zdrobitorul de cartofi (ca pentru piureu). Transferăm piureul în ceaunul de tuci şi subţiem cu zeama păstrată. Punem la fiert şi când compoziţia începe să bolborosească adăugăm un praf de sare şi mălaiul uşor, în ploaie, amestecând continuu.

Lăsăm mămăligă să se "scoacă", la foc mic, amestecând din când în când pentru a preveni arderea. Este gata când se desprinde uşor de pereţii vasului.

O răsturnăm pe farfuria intinsă sau pe un blat de lemn. După ce s-a răcorit uşor o tăiem cu aţă curată de bumbac.

O servim caldă, cu borşuri, fripturi, sărmăluţe, brânzeturi etc.

Este foarte bună, sănătoasă şi este un înlocuitor perfect pentru pâine.  

TIPS-URI

1

Cantitatea de faină poate varia (eu am folosit grisată, se îngroaşă repede). Dacă folosiţi făină de casă s-ar putea să vă trebuiască ceva mai multa (cu 50-60 de gr. in plus).

2

Pentru fineţe şi luciu puteţi adăuga 2 linguri cu ulei (neutru, de preferat rapiţă sau floarea-soarelui, în zilele de post) sau un cub mic de unt (în zilele "de dulce"), întotdeauna adăugate la finalul "scoacerii" mămăliguţei.

3

Când amestecaţi în mămăligă să o faceţi într-un singur sens.

4

Dacă mămăliga este prea vârtoasă şi nu este făcută se adaugă câteva linguri cu apă caldă, pentru a o fluidiza şi o lăsăm să se "scoaca".

5

Pentru mămăligă alegeţi întotdeauna soiul de cartofi albi. Sunt mai făinoşi şi se pretează mai bine la reţetă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mămăligă de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

Andra_Constantinescu 1

16.12.2015, 08:46

Nu am mancat, dar este interesanta!

Geanina87 1

16.12.2015, 10:36

miki_a 1

17.12.2015, 08:21

Multumesc mult fetelor! Nu ramane decat sa o probati si sper din suflet sa va placa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Bors de salata creata cu praz